Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Polícia vyzýva na ohlásenie vojnových zločinov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Polícia SR - Trenčiansky kraj)

KOŠICE - Polícia v súvislosti s vojnou na Ukrajine vyzýva na ohlásenie vojnových zločinov ak bol niekto ich obeťou či svedkom. Obrátiť sa možno na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA) – odbor Východ so sídlom na Rampovej ulici v Košiciach, ktorá má na starosti vyšetrovanie vojnových zločinov, genocídy a zločinov proti ľudskosti.

"Ide o takzvané vojnové zločiny, ktoré je možné na Slovensku vyšetrovať a stíhať aj v prípade, že ich spáchali v iných krajinách cudzí štátni príslušníci," uvádza polícia s tým, že kľúčovou úlohou NAKA je identifikovať očitých svedkov, ako aj obete, ktoré by boli schopné usvedčiť páchateľov týchto činov.

Boje na Ukrajine trvajú už 113 dní

Boje na Ukrajine trvajú už 113 dní (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Podľa polície sa v súvislosti s vojnou na Ukrajine orgány činné v trestnom konaní z viacerých európskych krajín spoločne snažia zistiť, ako možno vojnové zločiny vyšetrovať. "Slovenská polícia je súčasťou tohto úsilia a snaží sa dostať do kontaktu s osobami, ktoré mohli byť svedkami alebo obeťami vojnových zločinov," dodáva. Pripomína, že vojnoví zločinci mohli takéto činy spáchať sami alebo pomohli k ich spáchaniu niekomu inému.

Čo je to vojnový zločin?

Vojnový zločin je podľa polície čin spáchaný v ozbrojenom konflikte v rozpore so základnými pravidlami vedenia vojny v medzinárodnom práve. Ako príklad uvádza zabíjanie civilistov a vojnových zajatcov, mučenie, sexuálne útoky, branie rukojemníkov, využívanie detí ako vojakov, rozsiahle drancovanie alebo ničenie majetku, útoky na civilistov, používanie zakázaných prostriedkov boja a ich použitie proti civilným cieľom. Ide napríklad o nemocnice, školy či evakuačné trasy. Týka sa aj to používania chemických zbraní.

Viac o téme: VojnaPolícia UkrajinaVojnový zločin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu