Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Lengvarského chceli vymeniť: Áno, počul som o tom! Tvrdý ODKAZ ministra zdravotníctva

Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (2)
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) počul, že by ho chceli vymeniť vo funkcii. Po stredajšom rokovaní vlády to potvrdil po novinárskej otázke, či je pravda, že ho má nahradiť exministerka Andrea Kalavská.

Premiér Eduard Heger mu však povedal, aby si to zatiaľ nevšímal. O možnej výmene ministra zdravotníctva sa hovorí už dlhšie. Najmä potom, čo svoju nespokojnosť začal vyjadrovať Igor Matovič, líder strany, ktorá ho navrhla. 

Minister zdravotníctva Lengvarský počul o svojej možnej výmene vo funkcii, z rezortu neodchádza (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Počul som o tom, no nie je to pravda

"Počul som také rôzne názory, alebo ako to povedať. Skrátka, viem o tom, bol som o tom korektne informovaný a nie je to pravda," povedal Lengvarský. Nekonkretizoval, kto a koho všetko mali pre výmenu ministra osloviť. "Nebudem to komentovať. (...) Pokiaľ mám informácie od pána premiéra, tak v tejto chvíli si to nemám všímať, mi bolo povedané," doplnil. Inou myšlienkou, ako že by mal vo funkcii zotrvať do konca volebného obdobia, sa zatiaľ podľa vlastných slov nezaoberá.

Heger odmietol špekulovať o tom, či stráca dôveru v  Lengvarského. "Keby som ho chcel vymeniť, tak vám to poviem, keďže to nehovorím, tak ho asi vymeniť nechcem," povedal pred novinármi.

Lengvarského chceli vymeniť: Áno,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

O výmene Lengvarského už viackrát hovoril aj minister financií a líder OĽANO Igor Matovič, podľa ktorého je vzhľadom na obrovské zlyhania zrelý na výmenu. Na odchod z funkcie ho začiatkom mája vyzvali aj predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini a exminister zdravotníctva a predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba a Umiernení Tomáš Drucker. Premiér reagoval, že na výmenu ministra nevidí dôvod, pokiaľ bude on a jeho rezort prinášať výsledky.

Návrh výstavby nemocníc z plánu obnovy má dokončiť do konca týždňa

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) má dokončiť materiál k výstavbe nemocníc z plánu obnovy do konca týždňa. Predtým, ako ho predstaví na vláde, chce, aby ho schválili koaliční partneri. Ukázať im ho chce budúci týždeň. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády, na ktorom mal pôvodne návrh predložiť.

"Materiál je v podstate pripravený. Chýba tam ešte do úplnej kvality údajov nejaká diagnostika, ktorú dopracujem do konca týždňa," uviedol minister. "Vzhľadom na to, že neprebehla ani koaličná rada, partneri neboli informovaní o tom, aký je stav prác, aké sú naše dátové podklady," podotkol. Dodal, že ak budú s materiálom súhlasiť, pôjde na rokovanie vlády. "Chcem upozorniť, že uznesenie bude spúšťať iba stavby štátnych nemocníc, všetky ostatné projekty, ktoré sa týkajú či už stavby menších nemocníc nie v pôsobnosti štátu, alebo rekonštrukčných projektov, pôjdu cez výzvu tak, ako bolo plánované v septembri," doplnil.

Materiál je podľa jeho slov pripravovaný tak, aby bol východiskom nielen pre plán obnovy, ale aj pre iné projekty v ďalšom období. "Chceme to urobiť tak, aby mohli s rekonštrukciou a výstavbou pokračovať, aj keď sa peniaze z plánu obnovy vyčerpajú (...). Tak, aby sme mali súbor údajov o všetkých nemocniciach, ktoré chcú stavať, rekonštruovať či nakupovať techniku a nový materiál," priblížil.

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaVladimír LengvarskýPlán obnovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu