Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Žilinka kritizuje politikov za traumatizovanie spoločnosti paragrafom 363

Na pojednávanie s Marianom Kočnerom bol predvolaný aj generálny prokurátor Maroš Žilinka Zobraziť galériu (3)
Na pojednávanie s Marianom Kočnerom bol predvolaný aj generálny prokurátor Maroš Žilinka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Maroš Žilinka nepovažuje za správne "traumatizovanie spoločnosti" témou paragrafu 363 Trestného poriadku. Ústavní činitelia podľa jeho slov spochybňujú rozhodnutia generálneho prokurátora bez znalosti spisu. Premiér Eduard Heger (OĽANO) a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa opakovane vyslovili za zmenu znenia tohto paragrafu.

Na zmene paragrafu 363 zatiaľ nie je v koalícii dohoda, uviedla Mária Kolíková (archívne video)

Na zmene paragrafu 363 zatiaľ nie je v koalícii dohoda, uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ak predstavitelia vládnych strán považujú popri riešení ekonomických, sociálnych, zdravotných či iných problémov občanov Slovenska práve zmenu ustanovenia paragrafu 363 Trestného poriadku za prioritnú, na vykonanie z ich pohľadu potrebných legislatívnych zmien či úprav v Národnej rade SR disponujú deklarovanou ústavnou väčšinou 90 hlasov poslancov," povedal Žilinka na sociálnej sieti. Ak však reálne takou podporou na vykonanie zmien nedisponujú, nie je podľa neho správne spoločnosť zneisťovať spochybňovaním tohto paragrafu.

 

TRAUMATIZOVANIE SPOLOČNOSTI TÉMOU § 363 TRESTNÉHO PORIADKU NEPOVAŽUJEM ZA SPRÁVNE Po pondelkovom rozhodnutí prvého...

Posted by Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR on Saturday, June 11, 2022

Poukázal na to, že je potrebné rešpektovať rozhodnutia vydané na základe súčasnej právnej úpravy, ktorá generálnemu prokurátorovi ukladá povinnosť zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon. Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková hovorí, že je namieste toto ustanovenie zmeniť. "Programové vyhlásenie vlády je v tom jednoznačné. Má smerovať k zúženiu tohto oprávnenia generálneho prokurátora," vyhlásila v piatok. 

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (3)
Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O možných zmenách v znení tohto paragrafu chce premiér Eduard Heger (OĽANO) ďalej rokovať s hnutím Sme rodina. "Žiaľ, Sme rodina aktuálny stav vyhovuje, zmenu paragrafu 363 vetuje, preto sa koalícia v týchto diskusiách nepohla," skonštatoval ešte skôr šéf vládneho kabinetu. Podotkol, že občania cítia reálnu hrozbu zneužívania tohto paragrafu na úkor spravodlivosti.

Žilinka kritizuje politikov za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ústavní činitelia tak reagovali po tom, čo v pondelok Žilinkov prvý námestník Jozef Kandera v mene generálneho prokurátora zrušil obvinenie bývalého ministra financií a súčasného guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra z prečinu podplácania, keďže zistil porušenie zákona v jeho neprospech.

Viac o téme: Maroš ŽilinkaMária KolíkováEduard HegerParagraf 363
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu