Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Reakcia na ruský útok: Medzinárodnú bojovú skupinu NATO na Slovensku posilnia aj vojaci Slovinska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

BRATISLAVA - Medzinárodnú bojovú skupinu pod českým velením v ostatných dňoch doplnilo viac ako 90 slovinských vojakov s vybavením. Informoval o tom hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

"Mechanizovaná rota Slovinských ozbrojených síl doplnila pred nadchádzajúcou rotáciou českých a amerických jednotiek stavy Medzinárodnej bojovej skupiny NATO, aktuálne pôsobiacej v Centre výcviku v Lešti," ozrejmil Zemanovič. Táto skupina vznikla ako reakcia na ruskú agresiu na Ukrajine na začiatku apríla a je postupne dopĺňaná deklarovanými spôsobilosťami našich spojencov pod českým velením.

Mnohonárodné bojové skupiny vznikli v reakcii na anexiu Krymu

Celkovo sa bojová skupina skladá z časti zabezpečujúcej protivzdušnú a protiraketovú obranu so systémami Patriot a pozemného komponentu cvičiaceho spolu so slovenskými jednotkami vo výcvikových zariadeniach v Lešti. V priebehu nasledujúceho mesiaca dôjde podľa OS SR k postupnému vystriedaniu úderného komanda Armády ČR, ktoré sa podieľalo na vytvorení podmienok na pôsobenie bojovej skupiny. Bojová skupina tak dosiahne operačnú spôsobilosť plniť úlohy v zostave slovenskej 2. mechanizovanej brigády.

Mnohonárodné bojové skupiny v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) NATO vznikli ako odstrašujúci nástroj Aliancie v reakcii na anexiu Krymu. Sídlia v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku. Po útoku Ruska na Ukrajinu sa členské štáty Aliancie zhodli na zriadení mnohonárodných bojových skupín eFP pozdĺž celého východného krídla NATO vrátane Rumunska, Bulharska, Maďarska a tiež Slovenska.

Viac o téme: VojaciSlovenskoSlovinskoBojová skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu