Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Je to DEFINITÍVNE! Kontrakt na predaj húfnic Zuzana je podpísaný: Koľko vozidiel pošleme východným susedom?

(Zdroj: FB / Jaro Naď - minister obrany SR, OĽaNO)

BRATISLAVA/KYJEV - Je to oficiálne. Reč je o húfniciach Zuzana 2, ktorých predaj sa v poslednom období skloňuje v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Minister obrany Jaroslav Naď tak teraz potvrdil, že kontrakt na predaj vozidiel na Ukrajinu je podpísaný. Priblížil aj detaily - a teda, koľko húfnic štátna firma na Ukrajinu vyrobí.

Rezort obrany na čele s Jaroslavom Naďom (OĽaNO) podpísal kontrakt na predaj samohybných húfnic Zuzana 2 na Ukrajinu ešte v stredu 1. júna. Podľa šéfa rezortu bude našim východným susedom dodaných osem kusov. Ministerstvo však podrobnejšie informácie o kontrakte neposkytne.

Archívne VIDEO Profesionálni vojaci si prevzali samohybné kanónové húfnice ZUZANA 2

Profesionálni vojaci si prevzali samohybné kanónové húfnice ZUZANA 2 (Zdroj: TASR / Erika Ďurčová)

Naď celú vec potvrdil aj na sociálnej sieti, pričom konštatoval, že pre Ukrajinu ide o ďalšiu výbornú správu. "Podarilo sa nám uzavrieť kontrakt na predaj húfnic Zuzana 2. V rámci prvej objednávky osem kusov samohybných húfnic pomôže ukrajinským ozbrojeným silám v kľúčových momentoch, na ktorých sa ako spoločnosť musíme spolupodieľať," uviedol. Podľa jeho slov ide nielen o skvelú správu pre našich susedov, ale aj o výbornú správu pre domácu štátnu akciovku Konštrukta Defence, ktorá patrí pod ministerstvo obrany. Húfnice Zuzany 2 sa totiž vyrábajú práve v tejto akciovke sídliacej v Dubnici nad Váhom. A to ako jediná vojenská technika.

 

POTVRDZUJEM, ŽE KONKTRAKT NA PREDAJ HÚFNIC ZUZANA 2 NA UKRAJINU JE PODPÍSANÝ 🇸🇰🤝🇺🇦 Ďalšia výborná správa pre Ukrajinu!...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Wednesday, June 1, 2022

"Touto zákazkou Konštrukta Defence získa výnimočnú príležitosť potvrdiť svoju výrobnú odbornosť. Ďalším dôlezitým momentom je, že zamestnanci podniku získajú stabilitu na ďalšie obdobie. Ďakujem riaditeľovi A. Gurskému a kolegom z rezortu za profesionálny prístup pri rokovaniach. Zároveň ďakujem ukrajinskému ministrovi O. Reznikovovi za jeho osobný vklad k dosiahnutiu dohody. Ukrajina sa na nás môže spoľahnúť!" uzavrel Naď.

Sú kazivé?

Po tom, ako sa začiatkom mája začali informovalo, že ukrajinská strana má záujem o slovenské húfnice, sa začali objavovať špekulácie o tom, že údajne sú kazivé a nevhodné do bojov na Ukrajine. Ministerstvo obrany však vtedy všetky obdobné špekulácie vyvrátilo. Podľa hovorkyne Martin Kovaľ Kakaščíkovej sa u húfnic v Ozbrojených silách Slovenska nevyskytujú zásadné problémy a poruchy, ktoré sa vyskytnú, sú pre takýto druh techniky v norme. 

"Výrobky spoločnosti KONŠTRUKTA-Defence sú plne v súlade so slovenskými obrannými štandardmi určenými Úradom pre obrannú štandardizáciu, kodifikáciu a štátne overovanie kvality. Analýzy spoločnosti sú súčasťou jej know-how. Z tohto dôvodu ich nebudeme uverejňovať," ozrejmila hovorkyňa rezortu. Ako dodala, samohybné kanónové húfnice Zuzana 2 sú určené na zabezpečenie nepriamej palebnej podpory manévrových jednotiek, a to mechanizovaných, tankových, peších jednotiek, prípadne jednotiek pre špeciálne operácie. "Úspech použitia tejto techniky závisí od doktrinálneho prostredia v ktorom operujú dané ozbrojené sily," uzavrela Kovaľ Kakaščíková.

Viac o téme: Minister obranyVojenská technikaKontraktJaroslav NaďHúfnice Zuzana 2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu