Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Alergici, buďte v strehu: Začína sezóna silného alergénu! Naopak, táto skupina si konečne môže vydýchnuť

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – S alergiou na peľ sa už stretol v dnešnej dobe snáď každý. Ak ňou aj netrpíte priamo vy, zrejme vo svojom okolí či v rodine máte ľudí, pre ktorých je najmä jarné obdobie v tomto smere trápením. Doteraz museli byť na pozore najmä tí, ktorým prekáža peľ brezy. Našťastie, ich „trápenie“ je už na konci. Nastupuje však ďalší silný alergén.

Aktuálne sú z alergiologického hľadiska najvýznamnejšie breza, trávy z čeľade lipnicovité, agát, cyprusovité-tisovité, hrab, jaseň, javor, dub, buk, orech, platan, pagaštan, gaštan, lipa, ihličnany z čeľade borovicovité, baza, pŕhľavovité, skorocel a štiav.

Alergici, buďte v strehu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky)

V prípade húb je to Cladospórium, Alternária, Epicoccum a Stemphylium. „V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých spolu s peľom tráv z čeľade lipnicovitých. Peľ brezy dosiahol alergiologicky významné denné koncentrácie už len na severnom Slovensku,“ uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici, pod ktorý spadá aj koordinácia Peľovej informačnej služby.

„Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytila monitorovacia stanica v Bratislave - 220 peľových zŕn v m3 vzduchu, v Žiline 219 peľových zŕn v m3 vzduchu, v Banskej Bystrici 164 peľových zŕn v m3 vzduchu, v Košiciach 78 peľových zŕn v m3 vzduchu,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva.

Alergici, buďte v strehu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky)

Najvyššie denné koncentrácie peľu ihličnanov zasa zachytila monitorovacia stanica v Košiciach, a to 802 peľových zŕn v m3 vzduchu, v Žiline 631 peľových zŕn v m3 vzduchu a v Banskej Bystrici 463 peľových zŕn v m3 vzduchu. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval peľ pagaštanu, gaštanu, agátu, bazy, platanu, lipy, pajaseňa, skorocelu, štiavu a pŕhľavovitých.

Spóry húb, teda plesní boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a ich denné hladiny dosahovali vysoké hodnoty na celom území.

Alergici, buďte v strehu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Breza končí, je tu ďalší silný alergén

Pre tých, ktorí sú alergickí na peľ brezy je dobrou správou, že tejto už sezóna skončila. Ani transportovaný peľ už nezvýši denné koncentrácie do alergiologicky významných hladín. Peľ brezy ešte tento týždeň dosahoval najmä na strednom a severnom Slovensku alergiologicky významné denné koncentrácie, na ktorých mal podiel najmä vetrom transportovaný peľ z chladnejších regiónov. Ľuďom, ktorí trpia alergiou práve na túto rastliny sa však už konečne uľaví. Naopak, peľová sezóna ďalšieho silného alergénu – tráv z čeľade lipnicovitých - sa rozbehla naplno na celom území. Poklesli denné koncentrácie peľu všetkých drevín, výrazne poklesli aj denné hladiny peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých.

Peľ ihličnanov má klesajúcu tendenciu na celom území Slovenska a žlté povlaky už zmiznú aj na severnom a východnom Slovensku. „Stromy pomaly dokvitajú a v ovzduší nadobúda prevahu peľ bylín. Denné koncentrácie spór húb (plesní) počas teplejších dní stúpnu. Množstvo peľu v ovzduší bude lokálne ovplyvňované najmä zrážkovou činnosťou,“ upozornil úrad.

Viac o téme: PeľAlergiaOvzdušie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu