Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šokujúce zmeny v Matovičovom balíku na poslednú chvíľu: ĽSNS malo dávať lídrovi OĽaNO spísané podmienky

Beluský rokoval s Matovičom a zrejme sa inicioval aj ako nátlakový prvok na zmenu tohto balíčka. Zobraziť galériu (4)
Beluský rokoval s Matovičom a zrejme sa inicioval aj ako nátlakový prvok na zmenu tohto balíčka. (Zdroj: SITA/Martin Medňanský, TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Počas minulého týždňa sme v rámci koalície boli svedkami mimoriadneho javu v parlamente. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) ako autor "prorodinného" balíčka sa v rámci jeho širšej podpory podujal aj k mimoriadne netradičnému rokovaniu, a to s členom ĽSNS Martinom Beluským. Hoci tento krok mimoriadne vyrušil niektorých členov vládnej koalície, na povrch vyplávali ďalšie informácie o tomto stretnutí! Balíček mal totiž pod nátlakom ĽSNS prejsť na poslednú chvíľu zmenou.

archívne video

Matovič po predložení protiinflačného balíčka do parlamentu víta aj možnosť, že aj opozícia prispeje s návrhmi (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Bližšie o stretnutí Matoviča s Beluským píšu Aktuality.sk. O zmene na poslednú chvíľu sa dokonca "pochválil" aj neparlamentný líder ĽSNS Marian Kotleba. "Pri tejto príležitosti sa trošku musíme aj pochváliť. V rámci procesu schvaľovania sa nám totiž podarilo pretlačiť pár dôležitých zmien," napísal Kotleba v statuse ešte minulý týždeň. Urobil tak po odhlasovaní poslancov. Balík podporilo 83 poslancov, medzi nimi boli aj členovia či byvalí predstavitelia kandidátky ĽSNS.

Hlasovanie o protiinflačnom balíku Igora Matoviča.
Zobraziť galériu (4)
Hlasovanie o protiinflačnom balíku Igora Matoviča.  (Zdroj: Youtube/NRSR)

Niekoľko hodín s Beluským za zatvorenými dverami

Niekoľko hodín vraj Matovič odpovedal Beluskému na jeho otázky. "O podpore sme nerokovali, iba si vyžiadali stretnutie o tom, že majú nejaké otázky a chcú sa opýtať," vysvetľoval vtedy Matovič. Zrejme aj na základe tohto rokovania došlo v balíku k nejakým zmenám na žiadosť Beluského z ĽSNS. "Ja som ten dokument odovzdal v piatok (20. mája, pozn. red.) priamo v pléne pánovi ministrovi," hovoril po stretnutí Beluský. Niektoré z pripomienok vraj považovala ĽSNS za zásadné. Nakoniec sa dokonca pochválil, že zmeny sa balíku skutočne objavili.

Šokujúce zmeny v Matovičovom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Kotlebovci informácií Aktualít vraj chceli zníženie detských prídavkov a zvýšenie krúžkovného, možnosť odobrať polovicu detských prídavkov rodičom, ktorých deti chodia poza školu, a zvýšenie transparentnosti pri registrácii poskytovateľov voľnočasových aktivít. Matovič nakoniec oznámil, že sa spolu so stranami Sme rodina a Za ľudí dohodli, že prídavky budú 50 eur a rovnako narastú o túto výšku aj služby deťom - vo výške 50 eur. V tejto podobe zákon schválila vláda a nakoniec tak prišiel aj do Národnej rady.

Zmeny na podnet ĽSNS

Chronologicky nasledoval piatok 20. mája, kedy mal Beluský odovzdať Matovičovi pripomienky ĽSNS. Tam podľa Kotlebu bola aj úprava navýšenia detských prídavkov na takú mieru, aby sa "z rodení detí nestal biznis". Následne na výbore v parlamente požadoval určité zmeny aj poslanec OĽaNO György Gyimesi. Chcel opäť znížiť prídavky na 40 eur, zvýšiť krúžkovné na 60 eur a zobrať polovicu prídavkov rodičom, ktorých deti neplnia školskú dochádzku. O týchto návrhoch sa ĽSNS "pochválila" ako o zmenách.

Šokujúce zmeny v Matovičovom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Gyimesi však trvá na tom, že návrhy predložil, pretože to žiadal Matovičov rezort. "Prišla takáto požiadavka, aby sme to dali na pôvodnú úroveň, lebo pôvodný návrh, ktorý vyšiel z ministerstva financií, bol 40 ku 60, čiže sme sa vrátili k pôvodnému modelu," odpovedá. Ministerstvo financií však nevysvetlilo tieto posledné zmeny narýchlo a na poslednú chvíľu. Na politické otázky vraj neodpovedajú.

Viac o téme: Igor MatovičOĽaNOĽSNSMartin Beluský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu