Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pridružené členstvo Slovenska v Európskej vesmírnej agentúre je silným impulzom pre výskum i hospodárstvo

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pridružené členstvo SR v Európskej vesmírnej agentúre (ESA) bude silným impulzom pre vývoj a výskum, ale i hospodárstvo. Po štvrtkovom rokovaní vlády to v súvislosti so súhlasom kabinetu ratifikovať medzinárodnú zmluvu o pridruženom členstve v ESA povedal štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Ľudovít Paulis.

"Pridružené členstvo prinesie rozvoj výskumu a vývoja nielen na akademickej pôde, ale i v súkromnom sektore. Takisto dovolí slovenským firmám priamo sa uchádzať o dodávateľské zákazky v rámci ESA a umožní Slovensku participovať na rozhodovaní o programoch ESA a ich realizácii," vysvetlil Paulis. Kabinet vo štvrtok vyslovil súhlas s podpísaním medzinárodnej zmluvy, ktorou sa SR stane pridruženým členom ESA na nasledujúcich sedem rokov.

Pridružené členstvo Slovenska v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Príspevok do ESA v rámci pridruženého členstva pozostáva z povinného členského príspevku na pokrytie výdavkov základných aktivít agentúry a príspevku posilňujúceho národný vesmírny program. Uzavretie zmluvy o pridružení na obdobie sedem rokov predpokladá od roku 2022 naďalej ročný odhadovaný finančný príspevok SR do ESA vo výške zhruba 4,5 milióna eur ročne a 500.000 eur ročne na prevádzku vesmírnej kancelárie. Ratifikáciu zmluvy musí ešte odobriť parlament, platnou sa stane po podpise prezidentky.

Viac o téme: ČlenstvoHospodárstvoSlovenskoEurópska vesmírna agentúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu