Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pred opičími kiahňami chráni iba očkovanie: Prekonať ovčie kiahne nestačí! SR očakáva lokálne ohniská

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Opičie kiahne sa už rozšírili do niekoľkých krajín Európy, ale aj do USA, Kanady či Izraela. Prvý prípad zaznamenali už aj v Rakúsku a Českej republike, Slovensko stále neeviduje ani jeden potvrdený prípad. Úrad verejného zdravotníctva však pripúšťa, že kvôli cestovaniu môžu vzniknúť lokálne ohniská aj u nás. Pred týmto druhom kiahní chráni len očkovanie. Prekonať ovčie kiahne nestačí.

Včera potvrdili prvý prípad už aj v susednom Rakúsku a dnes aj v Českej republike. Odborníci spozorneli a šírenie monitorujú, stále však hľadajú odpovede na to, prečo sa vírus šíri. Na Slovensku zatiaľ nemáme ani jeden prípad, no existuje reálne riziko, že sa kiahne vyskytnú aj u nás. Niektorí ľudia si kládli otázku, či stačí, ak sme v detstve prekonali ovčie kiahne. Odpoveď vás nepoteší.

Opičie kiahne zatiaľ na Slovensku nemáme, ÚVZ očakáva lokálne ohniská

K dnešnému dňu na Slovensku nezaznamenali žiaden potvrdený ani podozrivý prípad opičích kiahní. "Prípady ochorenia na Slovensku neevidujeme ani v minulosti. Slovensko nie je endemickou oblasťou výskytu opičích kiahní, avšak máme široké možnosti cestovania, a preto nemôžeme vylúčiť, že budeme mať potvrdený prípad opičích kiahní aj u nás. Reálne riziko vzniku ochorenia existuje. Rozsiahle epidémie nepredpokladáme, ale očakávame sporadické ohniská," uviedla pre Topky hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. 

Pred opičími kiahňami chráni
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: UKHSA)

Pomáha len očkovanie, prekonanie nie

V roku 1980 vírus pravých kiahní úplne eliminiovali, aj preto sa prestalo proti pravým kiahňam očkovať. "Vírus opičích kiahní je príbuzný vírusu pravých kiahní (variola), preto je predpoklad, že ľudia zaočkovaní proti pravým kiahňam by mali byť chránení pred opičími kiahňami," ozrejmila pre Topky Júlia Adamčíková, vedúca odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ SR. 

Pred opičími kiahňami chráni
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ochrana po očkovaní je okolo 85 až 90 percent. Mnohí sa však zaujímali o to, či prekonanie ovčích kiahní môže poskytnúť nejakú formu ochrany, keďže väčšina z nás si týmto ochorením prešla. "Prekonanie ovčích kiahní (varicella) neposkytuje imunitu pred opičími kiahňami," dodala Adamčíková. 

Ako sa efektívne chrániť aj bez očkovania

Niektoré krajiny, ako napríklad Veľká Británia, kde sa opičie kiahne šíria už aj komunitne, však už túto vakcínu zakúpili a ponúkli zdravotníckym pracovníkom. V prípade potreby sú pripravené poskytnúť ju aj ohrozeným osobám. Hoci je podľa vedcov nárast počtu nových prípadov znepokojujúci, nateraz je nepravdepodobné, že by v Európe vznikli veľké ohniská opičích kiahní. K súčasnému šíreniu opičích kiahní môže podľa odborníkov prispievať aj to, že v mnohých štátoch sa už prestáva očkovať na pravé kiahne a populácia tak stráca imunitu.

Preto sa už uvažuje o tom, že ak by sa nákaza naďalej šírila, citlivé skupiny by mohli preočkovať na pravé kiahne. Vírus sa najčastejšie prenáša priamym kontaktom či kontaktom s odevmi a obliečkami od nakazených osôb. Prenos je ďalej možný kýchaním či kašľom chorého. Vedci sa ale scenára podobného pandémii COVIDU neobávajú. Vírus opičích kiahní sa šíri podstatne horšie. Ako sa môžeme chrániť?

Eva Chmelanová, vedúca Odboru pripravenosti na biologické hrozby a pandémie ÚVZ SR, odporúča niekoľko spôsobov, ako sa efektívne chrániť. 

  • Vyhýbajte sa úzkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky alebo potvrdenú infekciu opičích kiahní.
  • Vyhýbajte sa kontaktu so zvieratami a predmetmi, ktoré môžu byť kontaminované výlučkami zvierat.
  • Konzumujte tepelne upravenú stravu, nekonzumujte mäso divoko žijúce zvierat.
  • Dodržiavajte dôslednú a častú hygiena rúk a to použitím vody a mydla, alebo použitím dezinfekcie na alkoholovej báze.
  • Nepoužívajte spoločnú posteľnú bielizeň či uteráky.
Viac o téme: OčkovanieSlovenskoRakúskoPrekonanieČeská republikaOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu