Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Premiér reaguje na správu Európskej komisie: Naším slabým miestom je nezávislosť súdnictva

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger (OĽANO) skonštatoval, že justícia na Slovensku sa uberá správnym smerom. Reagoval tak na najnovšiu správu Európskej komisie (EK). Tá podľa premiéra tiež hovorí, že Slovensko dosiahlo pokrok v justícii.

"Potešilo ma, že v oblasti digitalizácie súdnictva sme sa ocitli na najvyšších priečkach v rámci Európskej únie. Naopak, naším slabým miestom naďalej zostáva to, ako verejnosť vníma nezávislosť súdnictva," uviedol premiér.

Premiér Heger a minister financií Matovič o schválenej dani na ruskú ropu a o pomoci rodinám

Premiér Heger a minister financií Matovič o schválenej dani na ruskú ropu a o pomoci rodinám (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bez spravodlivosti nebude existovať prosperujúca spoločnosť

Heger je však presvedčený, že očista justície, zavedenie nových súdnych obvodov, vznik Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR a ďalšie reformy z plánu obnovy budú viesť k väčšej spokojnosti občanov s fungovaním súdnictva. Podčiarkol, že bez neho nemôže existovať právny štát a bez právneho štátu zasa spravodlivosť. "A bez spravodlivosti nemôžeme budovať prosperujúcu spoločnosť," uzavrel.

EK v závere týždňa zverejnila desiaty porovnávací prehľad EÚ v oblasti justície. Tohtoročná hodnotiaca tabuľka poskytuje údaje o efektívnosti, kvalite a nezávislosti justičných systémov v členských štátoch a obsahuje aj dáta o účinkoch pandémie ochorenia COVID-19 na efektívnosť justičných systémov, ako aj o dostupnosti spravodlivosti pre osoby so zdravotným postihnutím. Tabuľka prvýkrát obsahuje aj údaje o zavedených opatreniach na podporu osôb so zdravotným postihnutím pri prístupe k spravodlivosti. Slovensko sa v tejto oblasti ocitlo na deviatom mieste spomedzi 27 členských krajín.

Firmy veľmi neveria v efektívnosť ochrany investícií justíciou

V prieskume, ktorý zisťoval, ako firmy vnímajú efektívnosť ochrany investícií zo strany justície, sa Slovensko ocitlo na štvrtom najhoršom mieste v EÚ (po Poľsku, Cypre a Lotyšsku), keď dôveru v justičný systém má len okolo 32 percent oslovených subjektov. Najvyššiu mieru istoty v justičnú ochranu prejavili podniky z Írska, Luxemburska a Fínska.

Viac o téme: ReformaSpravodlivosťOčistaEduard HegerJustícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu