Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Boris Kollár a Robert Fico o prezidentských kandidátoch: Každý mal inú odpoveď, Smer-SD chce vlastného

Robert Fico a Boris Kollár Zobraziť galériu (5)
Robert Fico a Boris Kollár (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Martin Baumann)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár chce otvoriť otázku porušovania ľudských práv zo strany sudcov pri ich rozhodovaní. V diskusnej relácii TA3 V politike uviedol, že s touto témou chce prísť na pondelkovú (16. 5.) koaličnú radu. V debate so šéfom Smeru-SD Robertom Ficom sa však hovorilo aj o prezidentských voľbách a prípadných kandidátoch či podpore zdanenia nadmerného zisku bohatých firiem.

Kollár poukázal na to, že v parlamente silnejú hlasy, aby sa riešili množiace sa prípady, keď ústavný súd, prípadne európske inštitúcie konštatujú porušovanie základných ľudských práv pri rozhodovaní justičných orgánov. "Toto je vážna vec a ak sa to v prípade jedného sudcu stane opakovane, buď to robí naschvál, alebo je nekompetentný, oboje je neprijateľné," skonštatoval. Takéto prípady by sa podľa neho mohli riešiť v súlade s princípom trikrát a dosť. Sankciou pre sudcu by mohlo byť podľa neho preradenie na nižší stupeň súdu.

Predseda Smeru-SD Robert Fico poukázal aj na možný únik informácií z polície. "Prezident Policajného zboru, ktorý o tom nemá čo vedieť a už vôbec nemá o tom čo rozprávať, pred najvyššími ústavnými činiteľmi hovoril, že sa pripravuje obrovská bezpečnostná akcia," priblížil. Kollár reagoval, že v tejto veci požiadal premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) zvolať bezpečnostnú radu štátu.

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/Maarty)

Kollár sa vyjadril aj na adresu Romany Tabák a Kataríny Hatrákovej

Pri aktuálnej situácii v koalícii sa Kollár vrátil k výstupom po neschválení súhlasu s vydaním Roberta Fica do väzby. Kritizuje postoj strany SaS, ktorá podľa neho spustila kampaň proti hnutiu OĽANO a jeho lídrovi Igorovi Matovičovi. "Ak chce Richard Sulík povaliť vládu, nech to povie otvorene a priamo," doplnil. Na adresu poslankýň Romany Tabák a Kataríny Hatrákovej, vylúčených pre dané hlasovanie z klubu OĽANO, povedal, že bude rád, ak neprejdú do opozície. Deklaroval, že v Sme rodina majú dvere otvorené. 

Boris Kollár a Robert
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Fico svoje obvinenie vníma ako účelové, ide podľa neho o politický boj, ktorého cieľom je zatvoriť opozičného lídra. Zdôrazňuje, že na to bude reagovať robením ešte tvrdšej opozičnej politiky. "My chceme vyhrať a vyhráme parlamentné voľby," dodal.

Príspevok na protiinflačný balíček

Cestou k dohode celej koalície v rámci schvaľovania protiinflačného balíčka by mohlo byť podľa Kollára spoločné rokovanie a dohoda vlády so spoločnosťami, ktorých nadmerné zisky majú byť zdanené. Ústretový postup firiem by podľa neho mohol zmeniť aj postoj Richarda Sulíka a strany SaS. "Som presvedčený, že by pomohlo, ak by sme to len tak nenariadili, ale sa s firmami vrátane bankového sektora stretli a dohodli sa na tom, koľko a akým spôsobom môžu v týchto ťažkých časoch prispieť. Verím, že aj firmy budú ústretové," zdôraznil Kollár. "Toto by mohlo presvedčiť aj Richarda Sulíka, ktorý ich v rámci svojej politiky legitímne bráni," povedal.

Boris Kollár a Robert
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Spolu so svojím kolegom v diskusii, predsedom Smeru-SD a poslancom parlamentu Robertom Ficom sa zhoduje v tom, že okrem zdanenia nadmerného zisku bohatých firiem by sa mal opätovne zaviesť bankový odvod. Fico je dokonca za to, aby bol tento odvod aj trojnásobne vyšší ako v minulosti. "My v každom prípade musíme hľadať zdroje tam, kde sú, a musíme ich poskytnúť rýchlo," uviedol o nutnosti opatrení proti zdražovaniu.

Uistil, že za zdanenie nadmerných ziskov a bankový odvod jeho strana v parlamente zahlasuje, bude však proti tomu, ak by sa mali prostriedky na protiinflačný balíček negatívne dotknúť príjmov samospráv. "Za toto nikdy nebudeme hlasovať, aby sa bralo samosprávam. Tie nebudú mať potom inú možnosť, ako zvyšovať miestne dane," upozornil Fico na jeden z krokov, ktoré avizovali samosprávy ako vynútenú reakciu na nižšie príjmy pre mestá a obce.

Sme rodina prezidentského kandidáta nepostaví

Reč bola aj o prezidentkých voľbách. Hnutie Sme rodina nepostaví svojho kandidáta do prezidentských volieb v roku 2024. "Uvidíme, kto sa prihlási," uviedol ďalej na otázku podpory Sme rodina Boris Kollár. Predseda Smeru-SD Robert Fico, naopak, potvrdil, že jeho strana bude mať vlastného kandidáta. "Bude proslovenský, sociálne orientovaný, taký, ktorý vníma členstvo v Európskej únii ako partnerstvo, nie podriadenosť," zdôraznil.

Viac o téme: Prezidentské voľbySudcaĽudské právaRobert FicoBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu