Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE PS má nové vedenie: Šéfom strany sa stal Šimečka! Nové PS má byť alternatívou k opozícii aj koalícii

Michal Šimečka a Irena Bihariová Zobraziť galériu (8)
Michal Šimečka a Irena Bihariová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Progresívne Slovensko si dnes zvolilo nové vedenie. Jediným kandidátom na šéfa strany bol europoslanec Michal Šimečka. Na päť podpredsedníckych miest kandidovali Irena Bihariová, Lucia Plaváková, Zora Jaurová, Martin Hojsík, Michal Truban a Tomáš Valášek. O členstvo v predsedníctve sa uchádzalo 30 ľudí, postov je 12.

Jediným kandidátom na predsedu mimoparlamentného Progresívneho Slovenska bol Michal Šimečka. Súčasná predsedníčka Irena Bihariová kandiduje na post podpredsedníčky hnutia. Hnutie malo snem dnes na lodi v Bratislave. Šimečka je momentálne podpredseda PS i europarlamentu.

VIDEO Tlačovka PS po zvolení nového vedenia

PS má nové vedenie: Šéfom strany sa stal Šimečka! Nové PS má byť alternatívou k opozícii aj koalícii (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 14:36 Irena Bihariová viedla PS od júna 2020. Už skôr vyhlásila, že považuje Šimečku za svojho prirodzeného nástupcu. "To, čo sa naučil v Európskom parlamente, a vedel v tom plávať, ako sa vytvárajú spojenectvá, koalície, strategické dohody, je nevyhnutná výbava pre predsedu," povedala na sneme. Pred ňou šéfoval hnutiu Michal Truban.

AKTUÁLNE PS má nové
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 14:30 Nový predseda PS predstavil tri hlavné ciele, ktoré bude chcieť hnutie dosiahnuť. "Je to férová a spravodlivá krajina pre všetkých, európska kvalita života pre všetkých a zelené Slovensko," vyhlásil Šimečka. Vylúčil prípadnú spoluprácu so Smerom-SD a "fašistami". "So starými, ktorí tu už boli, aj tými, čo prídu." Hnutie tiež podľa jeho slov neuvažuje ani o spolupráci s Hlasom-SD.

Aktualizované 14:06 Irenu Bihariovú delegáti zvolili za jednu z podpredsedníčiek hnutia. Ďalšími členmi predsedníctva sú Lucia Plaváková, Tomáš Valášek, Martin Hojsík. Vo voľbe neuspela iba doterajšia podpredsedníčka Zora Jaurová. Bihariová tak zostáva v užšom vedení Progresívneho Slovenska.

Aktualizované 13:51 "Gratulujem Michalovi Šimečkovi k dnešnému zvoleniu za predsedu PS. Držím mu palce, aby sa mu podarilo spoločne s novozvoleným predsedníctvom ponúknuť  alternatívu voči strojcom zločineckých skupín, ale aj vekslákom a plagiátorom," napísal Juraj Hipš.

 

Gratulujem Michal Šimečka • Progresívne Slovensko k dnešnému zvoleniu za predsedu PS. Držím mu palce, aby sa mu podarilo...

Posted by Juraj Hipš on Saturday, May 7, 2022

Aktualizované 13:31 Vo svojom prejave poďakoval za prejavenú dôveru, poďakoval aj svojej predchodkyni Irene Bihariovej a všetkým, ktorí PS posledné dva roky ťahali dopredu.

 

MÁME NOVÉHO PREDSEDU! Novým predsedom Progresívneho Slovenska je Michal Šimečka • Progresívne Slovensko! Na sneme bol...

Posted by Progresívne Slovensko on Saturday, May 7, 2022

Aktualizované 13:01 Progresívne Slovensko má pod jeho vedením predstavovať alternatívu k opozícii, aj ku koalícii. “Mojim cieľom je ukázať, že sa to dá robiť aj inak. Dá sa kompetentne a civilizovane riadiť štát, bez divadla a hádok. Dá sa nekradnúť, a popritom aj robiť dôležité systémové zmeny. Dá sa manažovať krízy, a popritom aj posúvať Slovensko k tomu, čo sme vždy chceli - k európskej kvalite života pre všetkých,” vyhlásil Šimečka. 

Aktualizované 12:58 Doterajší podpredseda hnutia získal silný mandát a väčšinu hlasov 
delegátov a delegátok. Stane sa tak štvrtým predsedom PS. Šimečka získal 152 hlasov zo 156 hlasujúcich delegátov a delegátiek.

AKTUÁLNE PS má nové
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 12:50 Snem PS sa skončil. Mimoparlamentné PS bude viesť Michal Šimečka. Delegáti hnutia ho zvolili na sobotňajšom sneme za predsedu PS. Vo funkcii nahradí Irenu Bihariovú.

Galéria: Snem PS

Aktualizované 11:20 Novinka pri hlasovaní

"Novinkou pri hlasovaní bude garancia 40-percentného zastúpenia žien (aj mužov) na podpredsedníckej úrovni a na úrovni členov a členiek predsedníctva," doplnil hovorca strany s tým, že o tom rozhodlo predsedníctvo.

Aktualizované 11:06 Droba pochválil Progresívne Slovensko, že vie byť zaujimavá aj pre mladých. Toto už podľa neho strana SaS stratila. "Ak čítate prieskumy, tak to viete," povedal Droba, ktorý na sneme PS vystúpil ako hosť.

AKTUÁLNE PS má nové
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 10:55 S príhovormi na sneme vystúpilo niekoľko členov a podporovateľov, medzi ktorými boli aj bratislavský primátor Matúš Vallo, či bratislavský župan Juraj Droba. Predstavil sa aj Michal Šimečka a Irena Bihariová.

AKTUÁLNE PS má nové
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V PS to nikdy nebolo o jednom človeku

"V Progresívnom Slovensku to nikdy nebolo o jednom človeku a ja tiež nie som prilepená na stoličke predsedníčky. Vojna na Ukrajine spôsobila, že témy zahraničnej politiky sú a v najbližšom čase budú vo verejnom priestore kľúčové, preto považujem Michala Šimečku za najvhodnejšieho predsedu nášho hnutia," uviedla Bihariová s tým, že Šimečku považuje za svojho prirodzeného nástupcu, ktorý povedie hnutie do najbližších volieb.

Progresívne Slovensko odštartovalo 72-hodinový protest a petíciu proti prijatiu zákona obmedzujúceho interrupcie
Zobraziť galériu (8)
Progresívne Slovensko odštartovalo 72-hodinový protest a petíciu proti prijatiu zákona obmedzujúceho interrupcie  (Zdroj: Topky/Maarty)

Bihariová sa chce ako podpredsedníčka venovať najmä sociálnym a ľudskoprávnym témam. Šimečka by chcel ako predseda PS vybudovať hnutie, ktoré háji liberálne hodnoty, prozápadné smerovanie a boj proti klimatickej kríze, ale má aj kvalitný ekonomický, zdravotnícky či vzdelávací program. "Slovensko čaká neskutočne náročné obdobie - pokračujúca vojna na Ukrajine a obrovská geopolitická neistota, skokové zdražovanie potravín, energií a bývania, stúpajúca nevraživosť v spoločnosti," myslí si Šimečka.

Parlamentné voľby v roku 2024 budú podľa neho zápasom o demokraciu a európsku budúcnosť Slovenska. "Ako podpredseda Európskeho parlamentu preto využijem všetky svoje kontakty, skúsenosti a možnosti, aby demokracia a európska budúcnosť Slovenska odolali hrozbám extrémistov a populistov," vyhlásil.

Viac o téme: SnemProgresívne SlovenskoMichal ŠimečkaIrena Bihariová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu