Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trestné sadzby za marihuanu pre vlastnú spotrebu sa od 1. mája znižujú

Marihuana Zobraziť galériu (2)
Marihuana (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Trestné sadzby za marihuanu pre vlastnú spotrebu sa znižujú. Na Slovensku sa zavádza osobitná skutková podstata prechovávania omamnej alebo psychotropnej látky z rastlín rodu konopa pre vlastnú spotrebu za zachovania súčasných množstevných limitov. Horná hranica trestnej sadzby bude v takomto prípade jeden, respektíve dva roky. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorá nadobudla v nedeľu účinnosť. Zavedie sa tiež možnosť takzvaného ochranného liečenia.

V prípade zavedenia novej skutkovej podstaty prechovávania marihuany bude horná hranica trestu jeden rok vtedy, ak pôjde o množstvo, ktoré zodpovedá najviac trojnásobku obvykle jednorazovej dávky na použitie, a to pre osobnú spotrebu. Horná hranica dva roky bude platiť pre množstvo, ktoré zodpovedá najviac desaťnásobku dávky. Znížia sa tiež trestné sadzby aj v prípade prechovávania marihuany v množstve prekračujúcom prechovávanie pre vlastnú spotrebu, čiže nad desať dávok. Predkladatelia tak reagujú na prísne trestanie recidivistov. Sadzby sa zmenia z troch až desať rokov na tri až sedem rokov. V prípade recidívy sa menia na päť až desať rokov namiesto doterajších desať až 15 rokov.

Trestné sadzby za marihuanu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmeny sa týkajú len prípadu prechovávania a len vo vzťahu k látke z rastlín rodu konopa. "Doterajšia úprava vo vzťahu k iným látkam, jedom a prekurzorom a vo vzťahu k dílerstvu zostáva zachovaná," zdôraznili poslanci v dôvodovej správe k novele. V ustanovení o prechovávaní predmetu na výrobu drog, kam sa v praxi niekedy radí i pestovanie rastlín z rodu konopa, sa odstráni spodná hranica trestnej sadzby. Doteraz to bol jeden rok.

Cieľom je podľa poslancov "umožniť súdom zohľadniť všetky okolnosti každého jednotlivého prípadu a odstrániť neprimeranú tvrdosť zákona". Ak by páchateľ súhlasil, novela umožní súdu uložiť namiesto trestu odňatia slobody ochranné liečenie. Pôjde len o prípady prechovávania omamnej alebo psychotropnej látky z rastlín rodu konopa pre vlastnú spotrebu.

Viac o téme: MarihuanaTrestná sadzba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu