Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Heger uvítal schválenie reformy súdnej mapy: Slovensko čakajú transparentnejšie súdy

Eduard Heger počas dnešného rokovania vlády
Eduard Heger počas dnešného rokovania vlády (Zdroj: FOTO TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Schválením reformy súdnej mapy Slovensko čakajú transparentnejšie a odbornejšie súdy, ktoré patria do demokratickej krajiny. Slovensko tým splnilo ďalší míľnik z plánu obnovy a môže preto požiadať o prvú platbu vo výške 458,3 milióna eur. Na sociálnej sieti to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

"Spravodlivosť je hnacím motorom mojej vlády a som preto rád, že sme v justícii presadili zásadnú reformu. Tá pomôže vrátiť občanom dôveru v súdnictvo. Rýchlejšie, efektívnejšie a odbornejšie súdne rozhodnutia sú práve nástrojom, ako to docieli," povedal.

Poslanci odsúhlasili reformu súdnej rady

Poslanci Národnej rady (NR) SR odsúhlasili reformu súdnej mapy. Rozhodli o tom v stredajšom hlasovaní, keď odsúhlasili vládny zákon o zmene a doplnení niektorých zákonov v súvislosti s novými sídlami a obvodmi okresných súdov (OS). Prijali aj koaličný pozmeňujúci návrh. Počet krajských súdov (KS) ostane zachovaný, naďalej ich bude osem.

Čiastočne sa upraví veľkosť obvodu týchto odvolacích súdov v prípade rodinnoprávnej a obchodnej agendy. V Bratislave sa zriadia štyri mestské súdy (MS) a v Košiciach jeden, upravia sa tiež obvody okresných súdov a ich sídla. Reformu podporilo 91 zo 143 prítomných poslancov, proti bolo 50 zákonodarcov.

Šéf SAK očakáva po prijatí súdnej mapy vyšší dopyt po právnom poradenstve

Po prijatí novej súdnej mapy Národnou radou (NR) SR očakáva predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Viliam Karas vyšší dopyt po profesionálnom právnom poradenstve. Tiež po odpovediach napríklad na nové možnosti vedenia pojednávaní prostredníctvom videokonferencií.

"Pokiaľ ide o reálne dosahy na občanov a efektívnosť justície, na riziká sme upozorňovali. Napriek tomu si dnes úprimne želáme, aby tie dosahy boli len pozitívne a priniesli reálne zlepšenie činnosti súdov," podotkol s tým, že SAK od začiatku podporovala základný cieľ reformy – zlepšenie kvality súdnictva.

"V záujme toho sme venovali množstvo energie a času príprave vecných a odborných pripomienok, ktoré sme vzniesli v rámci legislatívneho procesu. Zároveň sme sa intenzívne prihovárali za to, aby sa ministerstvo usilovalo v základných východiskách reformy dosiahnuť čo najširšiu odbornú zhodu," povedal.

Viac o téme: SpravodlivosťTransparentnosťEduard HegerReforma súdov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu