Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Hrôzy v Detskej psychiatrickej liečebni: Neľudské zaobchádzanie a tresty! Deťom obmedzili aj kontakt s blízkymi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATIALAVA - Verejný ochranca práv zverejnil výročnú správu, z ktorej vyplynuli hrôzy z Detskej psychiatrickej liečebne v Hrani. Tú preverovali na základe dvoch podnetov.

Na základe dvoch podnetov Verejný ochranca práv preskúmal zaobchádzanie s pacientmi a pacientkami Detskej psychiatrickej liečebne Hraň a zistil porušenia viacerých základných práv a slobôd.

"Porušenia sa týkali oblasti práv detí na pravidelné kontakty so svojimi rodičmi, práva na listové tajomstvo alebo zákaz krutého, neľudského a ponižujúceho zaobchádzania a trestania. Tieto porušenia boli skutočne závažné a zarážajúce," informuje na sociálnej sieti Verejný ochranca práv. 

Podľa Výročnej správy všetkým deťom bez ohľadu na ich stav a diagnózu bol odopretý akýkoľvek kontakt s rodinou počas prvých dvoch „adaptačných“ týždňov. "Maloleté deti boli hodnotené za svoje správanie a trestané či odmenené kontaktom s rodinnými príslušníkmi alebo odmenami v stravovaní. Kontaktovať mohli len rodičia deti a nikdy nie naopak, aj to len so súhlasom personálu," opisuje Verejný ochranca práv. 

 

🟡 PREDSTAVUJEME PRÍPADY Z VÝROČNEJ SPRÁVY 🟡 Na základe dvoch podnetov sme preskúmali zaobchádzanie s pacientmi a...

Posted by Verejný ochranca práv on Tuesday, April 12, 2022

Podľa správy boli deťom kontrolované aj listy a telefonáty sa konali v prítomnosti sestry v striktne obmedzenom čase. "Zariadeniu bývalá verejná ochrankyňa práv komunikovala zistené nedostatky v oblastí dodržiavania základných ľudských práv. Aj keď sa s výhradami nestotožnilo, navrhované opatrenia boli prijaté," dodáva Verejný ochranca práv. 

 

Viac o téme: DetiVerejný ochranca právPsychiatrická nemocnicaVýročná správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu