Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Veľká noc je za dverami: TOTO sú odporúčania hlavného hygienika! COVID je stále hrozba

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Tento rok bude Veľká noc iná, ako posledné dva roky. Koronavírus tu s nami síce stále je, no epidemiologická situácia sa zatiaľ zlepšuje, takmer všetky opatrenia sa uvoľnili a Slováci si môžu vydýchnuť. Napriek tomu je dôležité dodržiavať aspoň základné hygienické opatrenia, aby sme predišli šíreniu nákazy.

Epidemická situácia v krajine sa postupne ďalej zlepšuje a značná časť obyvateľstva medzičasom využila možnosť chrániť sa vakcínou proti COVID-19. "Prípadne už absolvovali aj posilňujúcu dávku očkovania, čím si zvýšili mieru ochrany pred infekciou," uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. 

Archívne VIDEO COVID situácia sa stále zlepšuje: Opatrenia sa počas Veľkej noci nemenia! O respirátoroch sa rozhodne po sviatkoch

COVID situácia sa stále zlepšuje: Opatrenia sa počas Veľkej noci nemenia! O respirátoroch sa rozhodne po sviatkoch (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

COVID je stále hrozbou, dôležité je očkovanie

Neznamená to však, že COVID už pre našu spoločnosť nepredstavuje žiadnu hrozbu. "Stále platí, že najmä nezaočkované osoby, ak budú neopatrné, naďalej riskujú, že budú potrebovať lekársku pomoc alebo že si ich zdravotný stav vyžiada hospitalizáciu. Kompletne zaočkované rodiny a kolektívy majú lepšie vyhliadky stráviť sviatočné dni spolu v relatívnom pokoji," upozorňuje Mikas. 

Okrem výhod očkovania proti COVIDU zdôraznil aj ostatné základné protiepidemické kroky, ktorými môžeme chrániť seba a svoju rodinu pred nákazou, prípadne znížiť riziko, že nás COVID-19 "dobehne" po návrate do zamestnania či škôl.

Odporúčania hlavného hygienika

1. Dôsledne noste respirátor v interiéroch, na zaľudnených miestach, zhromaždeniach, pracovných stretnutiach v období pred návštevou rodiny, počas bohoslužobných hromadných podujatí (interiér, exteriér) a tiež po návrate do kolektívu po sviatkoch. Respirátor noste dôsledne aj pri presune za rodinou na sviatky vo verejnej hromadnej doprave, ako sú autobusy či vlaky.

2. Počas návštev a voľnočasových aktivít využite príležitosť byť v exteriéri; ak vám to počasie či situácia nedovoľuje, často vetrajte a zabezpečte, že nebudete spolu sedieť vo vydýchanom vzduchu.

3. Ak sa chystáte stretnúť s osobami vo vyššom veku, chronicky chorými, tehotnými ženami či inými osobami náchylnými na infekcie či ťažší priebeh ochorení, snažte sa pred ich návštevou vyhnúť rizikovým miestam - zvlášť takým, kde väčší počet ľudí trávi dlhší čas bez respirátorov. Vhodné je pred návštevou otestovať sa minimálne samotestom.

Ľudia si musia vedomosti osvojiť

COVID už prestáva byť novou nákazou. "Ľudia si musia vedomosti o tomto ochorení osvojiť a riadiť sa nimi podľa vlastného vedomia a svedomia. Každý z nás má už o COVID-19 dostatok informácií, aby vedel zvažovať riziko v jednotlivých situáciách – rovnako ako v prípade iných infekcií. Ohľaduplnosť a rešpekt k zdraviu iných je nevyhnutnou súčasťou života v spoločnosti," dodal.
 

Viac o téme: OpatreniaVeľká nocOdporúčaniaÚVZ SRJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu