Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

AKTUÁLNE Prokuratúra podala obžalobu v daňovej kauze exprezidenta Kisku: Jeho obhajca to víta!

Bývalý prezident SR Andrej Kiska
Bývalý prezident SR Andrej Kiska (Zdroj: Topky/Peter Korček)

PREŠOV - Prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) Prešov podal v utorok (12. 4.) obžalobu v daňovej kauze exprezidenta Andreja Kisku. Prokuratúra o tom informovala na sociálnej sieti.

archívne video

Andrej Kiska k obvineniu konateľa spoločnosti KTAG a vyhrážkam Roberta Fica

"Prokurátor KP Prešov podal dňa 12. apríla 2022 na Okresný súd v Poprade obžalobu na obvineného Erika Kučkovského za pokračovací zločin daňového podvodu a na obvineného Andreja Kisku za pokračovací zločin daňového podvodu," priblížila prokuratúra. Týka sa neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu spoločnosťou KTAG za jún 2013, november 2013 a apríl 2014 v celkovej výške 155.184,40 eura.

 

KRAJSKÁ PROKURATÚRA PREŠOV: OBVINENÍ Z KAUZY KTAG PÔJDU PRED SÚD Prokurátor Krajskej prokuratúry Prešov podal dňa 12....

Posted by Prokuratúra Slovenskej republiky on Tuesday, April 12, 2022

Obhajca Kisku víta podanie obžaloby

Obhajca Andreja Kisku Peter Kubina víta podanie obžaloby v daňovej kauze exprezidenta. Tvrdí, že po siedmich rokoch vyšetrovania a "zneužívania polície mafiou, ktorú riadil Smer-SD", sa prípad dostane do rúk spravodlivosti. 

Advokát tvrdí, že výpovede bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (FS) Ľudovíta Makóa, bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka, bývalého šéfa FS Františka Imreczeho a ďalších dokazujú, že na objednávku vtedajších držiteľov výkonnej politickej moci sa "štátny aparát za asistencie mafiána dlhodobo a systematicky pokúšal o diskreditáciu prezidenta zneužívaním daňových úradov, finančnej správy a polície". Tá podľa neho opakovane menila vyšetrovateľov len preto, aby sa prípad vyšetroval spôsobom, aký si želali, teda v neprospech exprezidenta bez ohľadu na zákonné limity.

Vyšetrovania bolo využívané na vydieranie exprezidenta

"Vyšetrovanie bolo využívané aj na vydieranie prezidenta Kisku pri snahe pána Fica stať sa predsedom Ústavného súdu SR. Táto obžaloba je cenou za to, že prezident Kiska tomuto vydieraniu nepodľahol, vďaka čomu dnes má Slovensko Ústavný súd bez pána Fica," skonštatoval v stanovisku Kubina. Je presvedčený, že spravodlivosť zvíťazí a "ako skutoční vinníci tohto špinavého procesu budú spravodlivo potrestaní predstavitelia mafiánskeho štátu".

Kubina ozrejmil, že daňový úrad spochybnil, či firma KTAG, ktorá patrí Kiskovi a jeho bratovi, mohla prezidentskú kampaň zahrnúť do účtovníctva a uplatniť si tak vratku DPH vo výške 146.000 eur. Kiska mal do kampane z vlastných úspor investovať 1,3 milióna eur, platil ju z osobného účtu aj svojimi peniazmi cez vlastnú firmu. Obhajca pripomenul, že vratka nebola nikdy vyplatená a exprezident a firma kontrolu daňového úradu napriek inému názoru nespochybnili, lebo ako prezident SR nechcel ísť do sporu so štátom.

Hrozí mu 7 až 12 rokov väzenia

"V prípade odsúdenia mu hrozí nepodmienečný trest odňatia slobody od sedem do 12 rokov," uviedol docent trestného práva Peter Kováč z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Ako dodal, priťažujúcou okolnosťou je u exprezidenta skutočnosť, že mal byť organizátorom trestnej činnosti.

Kauza súvisí so zaúčtovaním nákladov spojených s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami. Trestný čin exprezident dlhodobo odmieta a videl za ním pomstu expremiéra a predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica. Kiska tiež argumentoval tým, že obvinenie voči nemu vzniesol až tretí vyšetrovateľ potom, ako dvaja nevideli spáchanie trestného činu. Fico v minulosti reagoval, že platí prezumpcia neviny a rozhodnúť majú súdy.

Podľa Fica by mal Kiskovi prepadnúť majetok

Ak platí rovnosť pred zákonom, exprezidenta Andreja Kisku musí stíhať osud odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka, vrátane prepadnutia majetku. Skonštatoval to líder opozičného Smeru-SD Robert Fico v reakcii na podanie obžaloby v daňovej kauze exprezidenta.

Fico poukázal aj na možné politické dôsledky. Pýta sa, ako sa bude v prípade odsúdenia exprezidenta nazerať spätne na vtedajšie prezidentské voľby. "Minimálne to bude opäť niečo nevídané vo svete, že prezident SR, ktorý vyhral v druhom kole, vyhral neférovo," podotkol Fico.

Viac o téme: DaneKauzaProkuratúraObžalobaAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu