Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tretia odsúdená v kauze Mýtnik: Rovčaninová dostala 5-ročnú podmienku za utajované miliónové zmluvy

(Zdroj: Facebook/Polícia SR)

PEZINOK – Podnikateľka Jana Rovčaninová z kauzy Mýtnik dostala pre zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom trojročný podmienečný trest odňatia slobody s päťročným odkladom. Tiež probačný dohľad i peňažný trest vo výške 20.000 eur a v prípade jeho nezaplatenia 18-mesačný náhradný trest odňatia slobody. Zároveň má šesťročný zákaz pôsobiť v štatutárnom orgáne obchodných spoločností. V pondelok o tom rozhodla sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, keď schválila dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a obvinenou. Rozhodnutie je právoplatné.

Sudkyňa uviedla, že Rovčaninová uzatvorila v decembri 2013 ako vtedajšia konateľka firmy Allexis zmluvy na dodanie IT systémov pre Finančnú správu (FS). Prokurátor ÚŠP priblížil, že dodávateľ mal byť vopred dohodnutý a mal sa obísť postup verejného obstarávania „tým, že účelovo vytvorili domnienku existencie podmienok na výnimku z verejného obstarávania“. Vtedajší šéf FS František Imrecze mal na to podľa prokurátora aj vytvoriť organizačnú štruktúru na čele s bývalým viceprezidentom FS Danielom Čechom, ktorý mal napomôcť k obstaraniu IT systémov. Na ich dodávke sa mali dohodnúť s podnikateľom Michalom Suchobom.

Prokurátor ÚŠP Ondrej Repa informuje o obžalobe v kauze Mýtnik, v ktorej figurujú známe mená (Zdroj: Ján Zemiar)

Súd mimoriadne znížil trest aj v súvislosti s tým, že Rovčaninová mala konať na základe pokynov od Michala S. Tiež pre časový odstup od spáchania skutku. V kauze Mýtnik podal vo februári prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry obžalobu na šesť osôb pre päť skutkov. Týka sa ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti. Počas vyšetrovania vylúčili 11 trestných vecí na samostatné konania. Prokuratúra vo februári informovala, že výška škody presiahla 45 miliónov eur bez DPH. V prípade machinácií vo verejnom obstarávaní a verejnej dražbe má ísť o škodu minimálne 1,3 milióna eur bez DPH.

Viac o téme: TrestFrantišek ImreczeDaniel ČechMýtnikMichal SuchobaJana Rovčaninová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu