Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

DRAMATICKÁ situácia v Petržalke: Z terasy sa zrútil betónový múr! Šťastie v nešťastí, čo bude ďalej?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: FB / Bratislava - PETRŽALKA - I.V., D. K., )

BRATISLAVA – Obrovské šťastie! Tak by sa dala nazvať dramatická situácia, ktorá sa stala v nedeľu v bratislavskej Petržalke. Tam na jednej z ulíc boli okoloidúci svedkami naozaj nebezpečnej udalosti. Na cestu, po ktorej bežne chodia chodci aj autá, sa totiž zrútila betónová stena z terasy paneláku. Aj keď sa nik nezranil, obyvatelia hromžia. Dôvodom je údajný havarijný stav mnohých terás!

Celé sa to stalo v nedeľu popoludní. Na Holíčskej ulici v panelákovom komplexe totiž pred garáže padli obrovské kusy betónu. Tie pochádzali z terasy, ktorá prislúcha bytovkám. Pod terasou sa nachádzajú garáže, ktoré využívajú miestni obyvatelia. Cestičku od garáží pravidelne zvykli využívať miestni, aby sa dostali ku schodíkom na terasu. Pri incidente sa našťastie nik nezranil. Podľa obyvateľov priľahlých bytoviek bola rana po dopadnutí betónu na zem taká silná, že sa otriasol celý panelák.

DRAMATICKÁ situácia v Petržalke: Z terasy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Bratislava - PETRŽALKA - I.V., D. K., )

Podľa miestnych bola terasa v havarijnom stave už dlhšie obdobie. Na alarmujúci stav upozorňovali obyvatelia samosprávu ešte v novembri prostredníctvom odkazu pre starostu. Poškodené zábradlie na terase. Vyzerá, akoby už išlo spadnúť. Veľmi nebezpečné,“ napísal Petržalčan Miroslav. Od samosprávy však dostal len strohú odpoveď. Ďakujeme pekne za podnet. Postupujeme kolegom z príslušných referátov,“ napísal jeden zo zamestnancov úradu. Odvtedy sa neudialo prakticky nič. Až do nedele, kedy múr sám spadol.

DRAMATICKÁ situácia v Petržalke: Z terasy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: odkaz pre starostu Petržalka)

Výzva mestskej časti

Ešte koncom februára tohto roku vyzvala mestská časť Bytové družstvo Petržalka, aby bezodkladne, ale najneskôr do 30. apríla uskutočnili nápravu havarijného stavu predmetného zábradlia. Samotná mestská časť totiž vo výzve uviedla, že dostali podnet od družstva Garage team, že na terase bytového domu na Holíčskej ul.č. 1-3 vznikla porucha vážneho havarijného stavu – betónové zábradlie terasy sa nakláňa smerom na komunikáciu a tým ohrozuje zdravie a život osôb. V oznámení sa ďalej uvádza, že terasa bytového domu tvorí strechu k jednotlivým garážovým boxom ich spoločnosti, a že podľa ich posúdenia tento stav bol spôsobený neodbornou rekonštrukciou priľahlého schodiska, resp. prestarnutosťou a nevykonávaním údržby predmetnej terasy“.

K zodpovednosti za terasu sa doposiaľ nik neprihlásil. Okrem toho, majitelia garáži sa k priestorom nedostanú, kým padnuté zábradlie nebude odpratané. Aj keď to vyzeralo tak, že napokon sa o havarijný stav zábradlia postará samotná mestská časť, nestalo sa tak. Podnikneme dostupné kroky, aby sme stav napravili. Či už priamo alebo nepriamo,“ napísala petržalská samospráva na sociálnej sieti v čase, kým ešte zábradlia držalo. V nedeľu však padla len časť zábradlia, zvyšnú časť budú musieť odstrániť. Kto to však spraví, je otázne.

DRAMATICKÁ situácia v Petržalke: Z terasy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Bratislava - PETRŽALKA - I.V., D. K., )

Podľa obyvateľov však bola otázka času, kedy takáto dramatická situácia nastane. Údajne však nie je terasa na Holíčskej jediným problémom. Terás a múrov v havarijnom stave je vraj v mestskej časti viac a nik ich problémy nerieši. Jedna taká, ktorá je v podobnom stave, je podľa obyvateľov aj na Jasovskej. Tam z terasy majú opadávať na zem škridly. V havarijnom stave majú byť aj schody smerujúce na terasu.

 

Vo veci sme oslovili aj mestskú časť Petržalka. Článok aktualizujeme o ich vyjadrenie.

Viac o téme: GarážeSamosprávaPetržalkaDramatická situáciaSpadnuté zábradlieTerasa na HolíčskejMestská časť Petržalka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu