Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ako Slováci vnímajú figurovanie v NATO? Súhlas s členstvom v aliancii po februári vyjadrili takmer dve tretiny

Slováci vo väčšine súhlasia s členstvom v NATO. Zobraziť galériu (2)
Slováci vo väčšine súhlasia s členstvom v NATO. (Zdroj: Agentúra Focus, TASR/AP Photo/Darko Bandic)

BRATISLAVA - Už od doby ďaleko pred vstupom Slovenska do spoločenstva NATO sa merala mierka súhlasu s takýmto členstvom. Slováci mali zrejme veľké šťastie, že sa pred takmer 20 rokmi rozhodli k tomuto kroku, hlavne keď prihliadneme k udalostiam na Ukrajine. Ako vnímajú svoje členstvo v severoatlantickej aliancii dnes? Aj na to sa zamerala agentúra Focus.

Výsledkom je, že na Slovensku si v čase 18. výročia vstupu do NATO takmer 2 tretiny opýtaných myslí, že tento krok vstupu a členstva bol správny. "Výskum verejnej mienky, ktorý agentúra Focus zrealizovala koncom februára 2022, ukazuje, že väčšina dospelej populácie Slovenska (61%) podporuje členstvo krajiny v tejto bezpečnostnej a obrannej aliancii," tvrdí agentúra.

Ako Slováci vnímajú figurovanie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Agentúra Focus)

Oproti roku 2020 však mierne (o jedno percento) narástol nesúhlas s členstvom v tejto aliancii. Avšak pri pohľade na krivky súhlasu a nesúhlasu je možné vidieť jasnú postupnosť. Kým nesúhlas s takýmto členstvom s miernymi výkyvmi postupne klesá, súhlas, naopak (a tiež s menšími otrasmi), stúpa. 

Viac o téme: PrieskumVstupSúhlasNATOFocus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu