Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE Agha zadržali v Prahe! K dolapeniu Kočnerovho kamaráta pomohol vnímavý občan: Spoznal ho vo vlaku

Polícia vyhlásila pátranie po Štefanovi Aghovi
Polícia vyhlásila pátranie po Štefanovi Aghovi (Zdroj: minv.sk)

BRATISLAVA/PRAHA - Polícia ešte minulý týždeň vyhlásila pátranie po Štefanovi Aghovi, ktorý bol odsúdený v kauze falšovania televíznych zmeniek na 13-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Dôvodom je, že nenastúpil na výkon trestu.

Odsúdený Agh sa mal podľa medializovaných informácií nachádzať v Londýne, kam vraj odišiel pracovne. Pre televíziu Markíza vtedy povedal, že o tom, že je hľadaný sa dozvedel od manželky. 

"Ja som podal odvolanie. Nerozumiem tomu, čo sa deje. Odvolal som sa voči rozsudku. Buď ma niekto oklamal, alebo je tam zmätok. Nie som na hlavu padnutý, že by som si v takej vážnej veci nedal odvolanie," povedal Agh pre televíziu. O tom, že rozsudok ešte nie je právoplatný, ho mal uistiť aj jeho advokát. Agh do väzenia nastúpiť nemienil a cíti sa nevinný. 

Zadržať ho mali v Prahe

Štefana Agha mali dnes zadržať v Prahe počas policajnej akcie. Informáciu prvý priniesol DennikN. Potvrdil to aj dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran po zasadnutí Bezpečnostnej rady. 

"Aj ja mám takúto informáciu, čakáme na definitívne potvrdenie z českej strany,“ povedal o zadržaní odsúdeného v kauze falšovania televíznych zmeniek, ktorý nenastúpil na výkon trestu.

Štefan Hamran po zasadnutí Bezpečnostnej rady: Čaká sa na potvrdenie informácie o zadržaní Agha (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Polícia informáciu potvrdila

Informáciu, že v Prahe zadržali hľadaného Agha, potvrdila aj polícia. "Slovenskú políciu kontaktoval vnímavý občan (používame všeobecné označenie bez určenia pohlavia), ktorý spozoroval vo vlakovom vozni muža, ktorý mu pripomínal hľadaného Agha. Pre potreby maximálnej istoty vyhotovil fotografie a video, na základe ktorého mala slovenská polícia istotu, že ide naozaj o muža, ktorý bol právoplatne odsúdený. Ešte počas trvania cesty vlakom oddelenie cieľového pátrania Polície SR požiadalo partnerský útvar Národnej jednotky cieľového pátrania Polície ČR, ktoré spoločne participujú v Európskej sieti tímov cieľového pátrania, tzv. ENFAST, o súčinnosť v pátraní," informoval hovorca Prezídia policajného zboru Michal Slivka.

Podľa polície ešte ich českí kolegovia nemohli zasiahnuť priamo vo vlaku, pretože v tej chvíli nebol zo strany súdu vydaný ani európsky, ani medzinárodný zatýkací rozkaz. Na túto skutočnosť promptne reagoval príslušný súd, ktorý následne Európsky zatykač vydal. Česká polícia ho nakoniec zadržala dnes ráno v Prahe. O jeho vydaní na Slovensko budú rozhodovať české orgány. 

"Policajný zbor vyjadruje veľkú vďaku všímavému občanovi, ktorý si všimol Štefana Agha na úteku. Bez jeho poznatkov by k jeho zadržaniu v tak krátkom čase nedošlo. Veríme, že tento prípad bude motivovať ostatných občanov Slovenskej republiky nielen pri poskytovaní informácií o trestnej činnosti a hľadaných osobách, ale aj vo všímavosti svojho okolia," dodal Slivka.

Odsúdený

Agha uznal Špecializovaný trestný súd vlani v októbri vinným z obzvlášť závažného trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolupáchateľstvom. Kauza sa týka zmeniek televízie Markíza, v ktorej si už tresty odpykávajú Marian Kočner a Pavol Rusko.

Agh si má trest odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Dostal aj peňažný trest vo výške 5000 eur. V prípade nezaplatenia náhradný päťmesačný trest vo väzení. Dostal tiež ochranný dohľad. Ako informoval Úrad špeciálnej prokuratúry, rozsudok sa stal právoplatný po tom, ako Agh nevyužil právo na odvolanie.

Viac o téme: ZadržanieZmenkyŠtefan HamranŠtefan Agh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu