Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prezidentka Čaputová odišla na návštevu Moldavska: Prijme ju premiérka, navštívi aj utečenecké centrum

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu ráno odcestovala na pracovnú návštevu Moldavska. V hlavnom meste Kišiňov ju prijme moldavská prezidentka Maia Sanduová, s ktorou navštívi aj utečenecké centrum. Okrem toho sa stretne s premiérkou Moldavska Nataliou Gavrilitovou.

V spoločných rozhovoroch sa majú zaoberať najmä aktuálnou situáciou na Ukrajine a európskou perspektívou Moldavska, ktorú Slovensko dlhodobo podporuje. Témou bude aj pomoc ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou. V mene Slovenskej republiky odovzdá Čaputová tiež humanitárnu pomoc.

Slovensko podporuje európske ambície Moldavska 

Slovenská republika podporuje európske ambície Moldavska. Nevyhnutnou podmienkou vstupu do Európskej únie je však realizácia reforiem, pri ktorých môže Moldavsku pomôcť aj Slovensko. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla po stredajšom stretnutí s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou v Kišiňove. Hlavy štátu hovorili aj o dosahoch vojny na Ukrajine a zdôraznili potrebu čo najskoršieho nastolenia mieru.

"Vnímame vás ako súčasť európskej rodiny, ako krajinu, ktorá vyznáva európske hodnoty," vyhlásila Čaputová. Sanduová poďakovala Slovensku za podporu v zámere stať sa kandidátskou krajinou na vstup do EÚ. Hovorí o veľkých plánoch pri budovaní Moldavska. "Chceme, aby to bol štát, ktorý funguje, mal silné inštitúcie a ktorý môže ponúknuť bezpečnosť a kvalitné služby občanom. Chceli by sme napredovať aj v reforme justície, bojovať proti korupcii," načrtla. Zámerom je tiež rozvoj podnikateľského prostredia či hospodárstva. 

Ako skonštatovala moldavská prezidentka, nevyprovokovaná agresia Ruska na Ukrajine destabilizovala región. "Viac ako 400.000 ľudí prešlo ukrajinsko-moldavskou hranicou počas piatich týždňov trvania vojny, takmer 100.000 Ukrajincov je stále v Moldavsku, polovica z nich sú deti," priblížila s tým, že počet ľudí v krajine od vypuknutia vojny narástol o štyri percentá.

Čaputová skonštatovala, že Moldavsko je z hľadiska počtu obyvateľov najviac zasiahnuté utečeneckou krízou. Deklarovala mu podporu na medzinárodných fórach pri získavaní humanitárnej pomoci. "Dopad na Slovensku je takisto masívny. Do SR prišlo od vypuknutia vojny vyše 260.000 ukrajinských utečencov, z toho okolo 60.000 zostáva na našom území," doplnila slovenská prezidentka. Obe ocenili ústretový postoj svojich obyvateľov k utečencom. 

Prezidentky pripomenuli tiež ekonomické dôsledky vojny. Témou stretnutia bola aj potreba energetickej nezávislosti od zdrojov z Ruska a ekonomické výzvy. Sanduová ocenila tiež pomoc Slovenska pri preprave tovarov. Slovenská prezidentka sa v stredu stretne aj s moldavskou premiérkou Nataliou Gavrilitovou. V utečeneckom tábore odovzdá humanitárnu pomoc od Slovenska.

Prezidentka odovzdala Moldavsku humanitárnu pomoc

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odovzdala v mene Slovenska humanitárnu pomoc Moldavsku. Išlo najmä o zdravotnícky materiál a potraviny. Urobila tak počas stredajšej návštevy utečeneckého centra v hlavnom meste Kišiňov za účasti moldavskej hlavy štátu Maiy Sanduovej.

Pomoc zo Slovenska obsahovala hygienické balíčky (480 kusov), lekárničky (480 kusov), detskú výživu (1500 kusov), injekčné striekačky (48.000 kusov), injekčné ihly (128.000 kusov), aspiračné ihly (128.000 kusov) a kanistre (20 kusov).

Viac o téme: UtečenciPrezidentkaMoldavskoZuzana ČaputováMaia Sanduová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu