Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Odporcovia invázie zaviedli nový SYMBOL: Z ruskej vlajky odstránili znak krviprelievania!

Nová vlajka na proteste v Londýne Zobraziť galériu (4)
Nová vlajka na proteste v Londýne (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Napriek tomu, že ruská propaganda je silná a v krajine odlišné názory trestajú, ruskí opoziční aktivisti nezaháľajú. Mesiac po vojne vidno v uliciach novú vlajku. Je to symbol protivojnového postoja nielen Rusov, ale aj ľudí po celom svete. Z ruskej vlajky odobrali červený pás a nahradili ho bielym.

Nová vlajka vznikla krátko po tom, ako Vladimir Putin ohlásil "špeciálnu vojenskú operáciu" a na Ukrajine sa začala vojna. Pôvodnú ruskú vlajku zmenili, ruskí opoziční aktivisti totiž nechceli, aby ich reprezentovala vlajka s krvavými farbami. Ide o symbol protivojnových protestov v Rusku a v iných krajinách. 

Bratislavský protest proti vojne na Ukrajine okorenila bizarná scénka (Zdroj: Topky/ Maarty)

Putin spravil z ruskej vlajky fašistický symbol

"Rozhodli sme sa, že už viac nemôžeme používať ruskú trikolóru, pretože Putin z nej urobil fašistický symbol," povedal pre The Guardian Alex Zaporozhtsev, aktivista zo skupiny Za slobodu v Rusku, ktorá už vyše sedem rokov organizuje protesty proti Putinovmu režimu.

Odporcovia invázie zaviedli nový
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

"Rozhodli sme sa odstrániť červený pruh - je to farba krvi - a urobiť ho bielym." Nová vlajka bola vytvorená na skupinovom chate ruských opozičných aktivistov žijúcich po celom svete a objavovať sa začala krátko po invázii.

Rovnako sa modrý pruh zmenil z klasickej modrej na jemnejšiu azúrovú farbu. Od ruskej invázie sa začali dištancovať komunity Rusov nielen v Rusku, ale po celom svete. Vlajka sa začala používať na zhromaždeniach, pochodoch a demonštráciách, ale aj na kresbách a plagátoch.

Nová vlajka sa objavila na zhromaždeniach v Prahe, Tbilisi, na Cypre, v New Yorku, Krakove, Viedni či v Londýne a v mnohých ruských mestách.

Odporcovia invázie zaviedli nový
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Autormi sme všetci

Ako autor sa spomína ruský dizajnér Kai Katonina, ktorý žije v berlíne. No v rozhovore pre ruský The Village uviedol, že s priateľmi dlho diskutovali, čo by mal byť nový symbol pre odporcov invázie a Putinovho režimu, rozhodli sa, že to bude vlajka. Katonina na Facebooku rozbehol diskusiu, kde ponúkal rôzne nápady. Vlajka sa tak objavila 28. februára, no sám priznáva, že sa nemôže označovať za autora. 

Odporcovia invázie zaviedli nový
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Vlajka sa spontánne začala objavovať v skupinách i v chate, kde sa združujú ruskí opoziční aktivisti. Autorom tak nie je len jeden človek, sám Katonina priznáva, že aj jeho priateľ prišiel s podobným nápadom. Spor o autorstvo by ste hľadali zbytočne, ľudia sú totiž presvedčení, že ide o spoločný výtvor, o "spoločné ľudové umenie".

Vlajka sa dištancuje od militantnej histórie Ruska

"Príspevok je na mojej nástenke od 28. februára, takže sa zdá, že som bol prvým, kto zverejnil myšlienku bielo-modro-bielej vlajky. Ale viem, že súbežne s tým diskutovalo na túto tému oveľa viac mojich známych a jeden z nich dokonca prišiel s presne rovnakou vlajkou. Preto nemôžem povedať, že som „majiteľom“ tohto nápadu. Som len prvý, kto dokumentuje kolektívne nevedomie a žiada priateľov, aby ho zdieľali," uviedol v rozhovore. 

Vlajka sa má nahradením červeného pásu dištancovať od militantnej a imperialistickej histórie Cárskeho i Sovietskeho Ruska. Podstatou vlajky je práve odstrániť symbol krviprelievania, teda červenú farbu. Nová vlajka mala byť údajne návrhom na základe vlajky niekdajšieho hlavného mesta Novgorod a odkazovať má aj na vlajku slobodného Bieloruska, ktorú desaťročia používa bieloruská opozícia s nádejou, že raz padne nedemokratický Lukašenkov režim a krajina bude slobodná.

Viac o téme: SymbolDemonštrácieRuskoVojna na UkrajineProtivojnová vlajkaNová vajka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu