Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mohli by vzniknúť centrá zdravotnej starostlivosti pre utečencov, potvrdil Lengvarský

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na Slovensku by mali v niektorých regiónoch vzniknúť centrá poskytujúce zdravotnú starostlivosť pre utečencov z Ukrajiny. Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) by mali vznikať najmä tam, kde je utečencov viac a štandardné ambulancie ich nestíhajú absorbovať.

Ozrejmil, že priamo na hranici sa má poskytovať urgentná zdravotná starostlivosť. Následná, napríklad všeobecná zdravotná starostlivosť pre deti a dorast, tiež pre dospelých, vrátane špecializovanej zdravotnej starostlivosti, napríklad gynekologickej, by bola pre vojnových utečencov z Ukrajiny poskytovaná v spomínaných centrách. Ministerstvo podľa jeho slov plánuje centrá vytvoriť v spolupráci s vyššími územnými celkami (VÚC) po vzore očkovacích. Myšlienka je aktuálne predmetom rokovaní na úrovni ministerstva a samosprávnych krajov.

Mohli by vzniknúť centrá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Lengvarský tiež dodal, že rezort spolupracuje s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR pri zabezpečovaní práce zdravotníkom z Ukrajiny. Podotkol, že zákony boli prijímané tak, aby bolo pre nich jednoduchšie sa zamestnať. "Budeme ich aktívne vyhľadávať a ponúkať im prácu s územnými celkami alebo inými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti v tom regióne, kde chcú ostať," doplnil.

Viac o téme: UtečenciZdravotná starostlivosťUkrajinaVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu