Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ažaltovič končí u Krajniaka: Dôvodom je dôchodková reforma! Vládna koalícia ju opakovane odkladala

Juraj Káčer (vľavo) a Milan Krajniak Zobraziť galériu (5)
Juraj Káčer (vľavo) a Milan Krajniak (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na ministerstvo práce končí štátny tajomník Boris Ažaltovič. Minister práce Milan Krajniak mu poďakoval za jeho prínos, no zdá sa, že Ažaltovič má ťažké srdce. Dôvodom je opakovane odložená dôchodková reforma.

Ažaltovič poskytol aj vyjadrenie k svojmu odchodu. Odišiel na vlastnú žiadosť. Dôvodom je fakt, že vládna koalícia opakovane odkladala dôchodkovú reformu. Na poste štátneho tajomníka ho nahradí šéf Sociálnej poisťovne Juraj Káčer. 

Ažaltovič končí u Krajniaka: Dôvodom je dôchodková reforma! Vládna koalícia ju opakovane odkladala (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vládna koalícia opakovane odkladala dôchodkovú reformu

Minister práce Krajniak uviedol, že sa vracia do súkromného sektora. Potvrdil, že dôvodom je práve dôchodková reforma. "Z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny odchádzam na vlastnú žiadosť. Hlavným dôvodom je opätovné odloženie dôchodkovej reformy vládnou koalíciou," uviedol Ažaltovič. Na ministerstve práce bol zodpovedný za oblasti práce, sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia, legislatívu, fondy Európskej únie (okrem FEAD), medzinárodné a európske záležitosti, implementáciu plánu obnovy a odolnosti a informatiku.

Ažaltovič končí u Krajniaka:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Za kľúčovú oblasť v mojej pôsobnosti považujem riešenie ekonomickej krízy v dôsledku pandémie COVID19, a to je množstvo zmien v legislatíve, informačných systémoch a projektoch z fondov EÚ, zvládnutie ich navýšenia o takmer 50 %, projekt Prvá pomoc, či Plán obnovy a odolnosti," uviedol. 

Novým štátnym tajomníkom sa stal šéf Sociálnej poisťovne

Novým štátnym tajomníkom rezortu sa stane Juraj Káčer, ktorý pôsobí ako generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne od septembra 2020. Vo funkcii štátneho tajomníka rezortu práce vystrieda Ažaltoviča 31. marca 2022. Návrh na jeho menovanie dnes prijala vláda. Novým riaditeľom Sociálnej poisťovne sa stal Michal Ilko, ktorý dosiaľ riadil jej sekciu informatiky.

Michal Ilko (vľavo vzadu) a Juraj Káčer
Zobraziť galériu (5)
Michal Ilko (vľavo vzadu) a Juraj Káčer  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Káčer má skúsenosti aj z komunálnej politiky, je poslancom na župe aj v mestskom zastupiteľstve. Predtým bol viceprimátorom Bratislavy, poslancom zastupiteľstva v Dúbravke a členom rady Environmentálneho fondu. "Verím, že moje skúsenosti z presadzovania viacerých zmien v činnosti Sociálnej poisťovne si nájdu uplatnenie aj na novom poste a budú pre ministerstvo práce prínosom," uviedol budúci štátny tajomník Juraj Káčer. V súčasnej situácii sa okrem problematiky sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia či legislatívy plánuje venovať aj aktuálnym otázkam pomoci utečencov.

Ažaltovič končí u Krajniaka:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Michal Ilko, ktorý ho vystrieda na čele Sociálnej poisťovne, je dlhoročným odborníkom v oblasti IT služieb. Má bohaté skúsenosti s navrhovaním a zavádzaním nových informačných riešení, či modernizáciou pôvodných systémov. "S víziou a aktuálne nastaveným smerovaním Sociálnej poisťovne sa stotožňujem, rozdiel bude akurát v tom, že sa na nej budem odteraz podieľať z inej pozície. Možnosť viesť transformáciu Sociálnej poisťovne na modernú a proklientskú inštitúciu vnímam ako veľkú výzvu a prijímam ju s pokorou," uzavrel budúci generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ilko. 

Na ministerstve zanechal viacero rozpracovaných noviel a reforiem

"Osobitne ma teší, že Slovenská republika sa stala v máji 2021 najlepšou krajinou v čerpaní eurofondov z Európskeho sociálneho fondu v celej Európskej únii," uviedol Ažaltovič. Najvýznamnejšími legislatívnymi zmenami v jeho gescii boli zrovnoprávnenie žien v ročníkoch 1957-1963 pri odchode do dôchodku so staršími ročníkmi, zavedenie systému skrátenej práce, tzv. Kurzarbeitergeld na Slovensku a zníženie byrokracie a zlepšenie podnikateľského prostredia v oblastiach bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, inšpekcie práce a nelegálnej práce.

"Som tiež rád, že sa nám na ministerstve podarilo zavŕšiť príchod prvej európskej agentúry Európskeho orgánu práce na Slovensko. Na ministerstve zanechávam pripravenú novelu zákona o sociálnej ekonomike, novely zákona o sociálnom poistení upravujúce otcovskú dovolenku a reformu prvého piliera, eurofondy bez rizika prepadnutia finančných prostriedkov a pripravené nové programové obdobie," opísal. 

Tesne pred začiatkom pripomienkového konania sú aj novela zákona o službách zamestnanosti a reforma druhého piliera. "Podarilo sa nám tiež pripraviť legislatívu pre lepšie zvládanie utečeneckej krízy v dôsledku napadnutia Ukrajiny Ruskom. Potrebné zmeny v eurofondoch a informačných systémov sú pripravené tak, aby plynule nadväzovali na schválenú legislatívu," dodal.

Viac o téme: Ministerstvo práceMilan KrajniakBoris Ažaltovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu