Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

ŠRVŠ naďalej podporuje novelu vysokoškolského zákona aj s pozmeňujúcimi návrhmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) naďalej podporuje novelu vysokoškolského zákona aj s pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré boli prezentované na parlamentnom školskom výbore. Informovala o tom podpredsedníčka pre vzťahy s verejnosťou ŠRVŠ Ema Petriková.

"Vítame kroky členov školského výboru a ministerstva školstva, ktorými vychádzajú v ústrety pripomienkam, ktoré predložili vysokoškolské reprezentácie, a väčšinu z nich akceptovali," uviedol predseda ŠRVŠ Filip Šuran. V utorok sa pred parlamentom uskutočnilo protestné zhromaždenie niektorých vysokých škôl a Rady vysokých škôl. Žiadajú poslancov Národnej rady SR, aby ešte v pléne upravili novelu vysokoškolského zákona do podoby, kde bude zachovaná samospráva a autonómia vysokých škôl. Rovnako tiež, aby zabránili prípadným pokusom o zhoršenie tohto návrhu.

archívne video

Juraj Šteňo: Novela zákona o vysokých školách má meniť normy, ktoré dlhoročne dobre fungujú (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

"Odsudzujeme branie študentov ako rukojemníkov, ktorí sa po dvoch rokoch dištančného vzdelávania chcú učiť prezenčne. V októbri a novembri 2021 boli obavy z novely oprávnené, teraz tam objektívne nie sú," povedal Šuran. Podľa jeho slov počuť iba všeobecné deklarácie o zachovaní samosprávy a obmedzovaní demokratických princípov na vysokých školách, ktoré nie sú ničím podložené.

Stretnutie s Borisom Kollárom

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v utorok poobede prijal zástupcov ŠRVŠ, s ktorými diskutoval o novele vysokoškolského zákona. Kollárovi odovzdali list, v ktorom objasňujú pozíciu ŠRVŠ ako najvyššieho zastupiteľského orgánu študentov. Zároveň dnes časť akademickej obce odovzdala Kollárovi podpisy viac ako 20.000 ľudí, ktorí sa podpísali pod petíciu za zachovanie kompetencií akademickej samosprávy. Novele vysokoškolského zákona by sa mali poslanci parlamentu  venovať v utorok podvečer, a to po hlasovaní o 17.00 h. K návrhu sa mali ešte pripravovať zmeny.

Poslanci predložili pozmeňujúce návrhy k novele vysokoškolského zákona

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere utorkového rokovania venovali novele vysokoškolského zákona. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) hovorí v súvislosti s predloženými pozmeňujúcimi návrhmi o kompromisoch a deklaruje záujem zabezpečiť kvalitné vysokoškolské vzdelanie. Poslanci Smeru-SD navrhli presunúť rokovanie o novele. "Môžeme deklarovať, že vznikol veľmi kompromisný návrh, ktorý otvára vysokoškolské prostredie externému prostrediu a v prvom rade sa pozeralo na študentov a na to, aby mali veľmi kvalitné vysokoškolské vzdelanie," uviedol Gröhling.

Poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD) vidí účel novely v splnení nie logických reformných opatrení potrebných na čerpanie financií z fondu obnovy. Namietal i nedostatočné financovanie vysokého školstva. "Ekonomická situácia slovenských vysokých škôl (VŠ) je alarmujúca a bude mať nemalé sociálne dosahy, predovšetkým na študentov," podotkol.

Predložil uznesenie so zámerom presunúť rokovanie o novele. Smer-SD v uznesení tiež navrhuje, aby NR SR vyjadrila znepokojnenie nad "nenáležitým spôsobom zásahu do akademických práv a slobôd vydobytých v Nežnej revolúcii" bez výraznejšej snahy o dosiahnutie verejne akceptovateľnej spoločenskej dohody, ale aj nad "chybnou konštrukciou Plánu podpory obnovy a odolnosti SR". Žiada predloženie správy o koncepte zmien verejného vysokého školstva.

Jozef Habánik (Smer-SD) predložil pozmeňujúci návrh k novele zákona. Týkať sa má najmä akademickej samosprávy. Habánik hovorí o rešpektovaní postavenia akademického senátu verejnej vysokej školy ako orgánu akademickej samosprávy. Úlohu kolektívneho orgánu pri nakladaní s majetkom VŠ by mala podľa neho plniť správna rada aj akademický senát. Ocenil pritom diskusiu o kompromisných úpravách vo výbore i s rezortom školstva.

Tomáš Valášek (nezaradený) sa obáva kompromisov pri novele a toho, že by sa pre ne napokon pôvodné dobré zámery nemohli uplatniť. Hovorí o "preriedenej" novele. "Fatálne oslabili schopnosť správnych rád zmysluplne rozhodovať a vstupovať do rozhodovania o rozpočte," uviedol na margo niektorých zmien v návrhu.

Zmeny predložil aj predseda školského výboru Richard Vašečka (OĽANO). Ozrejmil, že ním mieni posunúť účinnosť novely na 25. apríla tohto roka. Upraviť navrhol aj podmienky odvolávania dekana VŠ, aby nedochádzalo k "svojvoľnému uplatňovaniu kompetencie rektora vo vzťahu k dekanovi". Navrhuje tiež Slovenskú akadémiu vied ako subjekt, ktorý má alternatívne voliť jedného člena správnej rady.

Poslanci budú v 60. schôdzi pokračovať v stredu (23. 3.). O 11.00 h by sa mali voliť členovia Rady Slovenského pozemkového fondu (SPF). Popoludní by malo plénum prerokovať novelu zákona o sociálnom poistení a návrh zákona o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte. Poslanci zároveň z programu aktuálnej schôdze na aprílovú presunuli návrh zákona o potravinách. Okrem toho je na 12.30 h zvolaná aj mimoriadna schôdza k cenám potravín iniciovaná opozičným Smerom-SD.

Viac o téme: PodporaŠkolstvoNovelaVysokoškolský zákonŠRVŠ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu