Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Všetci utečenci by mali mať 30 dní nárok na neodkladnú starostlivosť

Vladimír Lengvarský
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Všetci utečenci z Ukrajiny by prvých 30 dní po vstupe na územie SR mali mať nárok na poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Má to umožniť tzv. Lex Ukrajina, ktorým sa mení aj zákon o zdravotnom poistení. V stredu ho schválila vláda.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) ozrejmil, že azylanti, ako aj tí, ktorí požiadali o dočasné útočisko, tzv. odídenci, majú garantovanú neodkladnú zdravotnú starostlivosť neobmedzene. Ako doplnil, pre utečencov bez statusu je urgentná starostlivosť garantovaná na 30 dní.  

Epidemiologická situácia je lepšia, očakáva sa však nárast počtu prípadov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ministerstvo už začiatkom týždňa potvrdilo, že vzhľadom na aktuálnu situáciu je už v súčasnosti možné poskytovanie, ako aj uhrádzanie takejto neodkladnej zdravotnej starostlivosti u zmluvných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Ministerstvo ju usmernilo, aby vzhľadom na mimoriadnu situáciu spojenú s príchodom utečencov z Ukrajiny už v súčasnosti postupovala v zmysle navrhovanej legislatívnej zmeny.

Legislatívnou zmenou sa tiež presúva uhrádzanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti odídencom z ministerstva vnútra na ministerstvo zdravotníctva, čo má uľahčiť vykonávanie úloh migračným úradom. Lengvarský tiež priblížil, že občania Ukrajiny, ktorí sú zdravotne a nemocensky poistení, avšak zdržiavajú sa na území Ukrajiny z dôvodu výkonu služby v armáde, nebudú musieť platiť odvody.

Viac o téme: UtečenciStarostlivosťNárokVladimír LengvarskýNeodkladná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu