Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUÁLNE Slovensko vyhostilo ruských diplomatov: NAKA zadržala ľudí zo SIS aj ministerstva obrany!

(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Slovensko rozhodlo o vyhostení troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v SR. Dôvodom je ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Informoval o tom hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga s tým, že Slovensko musia opustiť do 72 hodín.

Slovensko k tomuto kroku pristúpilo na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR zároveň dôrazne vyzýva ruské veľvyslanectvo, aby jeho zástupcovia vykonávali svoju činnosť v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch, k čomu sa obe krajiny v minulosti zaviazali, a aby upustili od ďalších aktivít v rozpore s predmetným dohovorom, ďalšími ustanoveniami medzinárodného práva a diplomatickými zvyklosťami.

"Na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb, Slovenská republika dnes rozhodla o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike za ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Uvedené osoby musia opustiť územie Slovenskej republiky do 72 hodín," informovalo ministerstvo v stanovisku.

"Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky zároveň dôrazne vyzýva Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike, aby jeho zástupcovia vykonávali svoju činnosť v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch, k čomu sa obe krajiny v minulosti zaviazali, a aby upustili od ďalších aktivít v rozpore s predmetným dohovorom, ďalšími ustanoveniami medzinárodného práva a diplomatickými zvyklosťami," dodalo.

Ruský rezort diplomacie reagoval 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska "neostane bez odpovede". Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na agentúru Interfax. "Táto neopodstatnená akcia neostane bez odpovede," uviedol ruský rezort diplomacie pre agentúru TASS.

Zadržali ľudí podozrivých zo špionáže

Denník N v pondelok informoval, že slovenské bezpečnostné zložky mali zadržať tri osoby pre podozrenie z vyzvedačstva. Mal medzi nimi byť aj plukovník zo slovenského ministerstva obrany, príslušníka Slovenskej informačnej služby či osoba spojená s webom Hlavné správy. V utorok budú o podrobnostiach na tlačovej besede informovať dočasný prezident policajného zboru Štefan Hamran a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

"Môžeme potvrdiť, že Vojenské spravodajstvo poskytlo kľúčové spravodajské informácie vrátane dôkazového materiálu orgánom činným v trestnom konaní v uvedenom prípade. Vojenské spravodajstvo bude pod súčasným vedením rezortu obrany aj naďalej  plniť úlohy smerujúce k obrane a bezpečnosti SR a jej občanov," informovala hovorkyňa Ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

 

STANOVISKO K MEDIALIZOVANÝM INFORMÁCIÁM O ZÁSAHU OČTK Môžem potvrdiť, že Vojenské spravodajstvo v uvedenom prípade...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Monday, March 14, 2022

Polícia bude o vyzvedačstve v súvislosti s Ruskom informovať v utorok

O trestnej činnosti v prípade vyzvedačstva a korupcie v súvislosti s Ruskou federáciou bude polícia informovať na utorkovej (15. 3.) tlačovej konferencii. Uviedol to hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Bližšie informácie majú poskytnúť dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran a šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic.

Žiadna zo zadržaných osôb podľa SIS nie je v služobnom pomere k tajnej službe

Žiadna zo zadržaných osôb v súvislosti s trestným činom vyzvedačstva nie je v služobnom pomere k Slovenskej informačnej službe (SIS). Informácie poskytla hovorkyňa SIS Simona Svítková. "SIS v súvislosti s medializovaným zadržaním určitých osôb orgánmi činnými v trestnom konaní nemôže z dôvodu ochrany záujmu na účely trestného konania a ochrany utajovaných skutočností poskytnúť bližšie informácie. Uvádza však, že uvedený prípad nie je pre spravodajskú službu nijako prekvapujúci," uviedla v pondelok hovorkyňa.

SIS deklarovala, že zabezpečovanie spravodajskej ochrany štátu aj pred najzávažnejšími činmi ohrozujúcimi jeho základy a bezpečnosť, vrátane nepriateľských aktivít cudzej moci, je jej najvyššou prioritou, čo preukazujú aj opatrenia súvisiace s uplatňovaním diplomatických prostriedkov a ďalších prostriedkov na ochranu suverenity Slovenskej republiky.

Hlavné správy "vypol" NBÚ

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) zablokoval web Hlavných správ. Na stránke identifikovali škodlivú aktivitu podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti. Uviedol to hovorca Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Peter Habara.

"NBÚ rozhodol v zmysle zákona o kybernetickej bezpečnosti na základe dodaných a vyhodnotených podkladov od bezpečnostných zložiek štátu,“ povedal Habara. Inštitút blokovania zaviedla novela kybernetického zákona prijatá minulý týždeň v rámci opatrení súvisiacich so situáciou na Ukrajine. Zamedziť má šíreniu škodlivého obsahu na internete. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) môže kompetenciu využívať do konca júna 2022.

Za škodlivý obsah sa považuje programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident. Škodlivou aktivitou sa rozumie akákoľvek činnosť, ktorá zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident, podvodnú činnosť, odcudzenie osobných údajov alebo citlivých údajov, závažné dezinformácie a iné formy hybridných hrozieb.

Reagoval aj majiteľ Hlavných správ

"Hlavné správy sa dištancujú od činnosti občasného nehonorovaného dopisovateľa, ktorý mal spolupracovať s ruskou rozviedkou," uviedol ich majiteľ Róbert Sopko. Poznamenal, že o tejto činnosti dopisovateľa nikto v redakcii nevedel. Sopko tvrdí, že jeho príspevky sa netýkali Ruska a nemal žiaden vplyv na chod Hlavných správ. "Preto žiadame, aby neboli zaťahované a spájané so súkromnou aktivitou tohto občasného dopisovateľa," dodal Sopko.

Viac o téme: DiplomatiŠpióniRuskoVojna na UKrajineRuskí špióni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu