Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Premiér sa stretol s pápežom Františkom: Rezonovala vojna na Ukrajine! Ľudstvo sa musí uberať cestou mieru

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Úrad vlády SR)

BRATISLAVA/VATIKÁN - Predsedu vlády SR Eduarda Hegera dnes na osobnej audiencii prijal Svätý Otec pápež František. Zároveň išlo o prvú oficiálnu návštevu Eduarda Hegera vo Vatikáne.

Premiér Eduard Heger audienciu využil na osobné poďakovanie pápežovi Františkovi za jeho apoštolskú návštevu Slovenska v septembri minulého roka. „Prítomnosť Svätého Otca bola pre našu krajinu historickým momentom. Veľmi si vážim, že Jeho Svätosť na Slovensko pricestovala v ťažkých časoch pandémie,“ uviedol. 

Premiér Heger po stretnutí s pápežom Františkom: Hľadali sme cestu, ako zastaviť zlo na Ukrajine (Zdroj: Úrad vlády SR)

Ľudstvo sa musí uberať cestou mieru

Počas stretnutia rezonovala aj téma ruskej invázie na Ukrajinu. „Zhodli sme sa, že ľudstvo sa musí uberať cestou mieru, vzájomnej solidarity, úcty a nezištnej pomoci. Veľmi oceňujem postoj Svätého Otca a jeho aktívnu komunikáciu a zasadzovanie sa o nastolenie mieru na Ukrajine. Pápežovi Františkovi som sa poďakoval aj za aktívny prístup cirkvi, ktorá na slovensko-ukrajinskej hranici pomáha ľuďom utekajúcim pred vojnou,“ povedal Eduard Heger.

 

Zdroj 📷: Vatican News

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Monday, March 14, 2022

Premiér Eduard Heger sa vo Vatikáne stretol s pápežom Františkom a kardinálom Pietrom Parolinom (Zdroj: Úrad vlády SR)

Premiér sa stretol s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Galéria: Stretnutie s pápežom a kardinálom

Jeho pokora by mala byť vzorom

Podľa predsedu vlády je pápež František celosvetovou morálnou autoritou tak pre veriacich, ako aj pre všetkých ľudí dobrej vôle. „Jeho pokora by mala byť vzorom aj pre nás verejných činiteľov, aby sme obhajovali hodnoty slobody, demokracie, ľudskosti a porozumenia,“ skonštatoval slovenský premiér.

Premiér sa stretol s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

V rámci oficiálnej návštevy sa predseda vlády stretol aj so štátnym sekretárom kardinálom Pietrom Parolinom. Obaja ocenili výbornú úroveň bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskou republikou a Svätou Stolicou a vyjadrili záujem o ďalší rozvoj vzájomného dialógu medzi našimi krajinami na najvyššej politickej úrovni.

Premiér sa stretol s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Akékoľvek násilie musí byť čo najskôr ukončené

„Zhodli sme sa, že pozornosť musíme venovať  najmä aktuálnej svetovej bezpečnostnej kríze vyvolanej ruskou agresiou voči Ukrajine. Obaja sa zhodujeme, že akékoľvek násilie musí byť čo najskôr ukončené. Odsúdili sme vojenský útok a násilný zásah do integrity Ukrajiny a vyjadrili sme podporu ukrajinskému ľudu v týchto ťažkých časoch,“ povedal Eduard Heger. 

 

POZDRAVIL SOM NAŠICH KRAJANOV PÔSOBIACICH VO VATIKÁNE Pápežský slovenský ústav sv. Cyrila a Metoda poskytuje útočisko...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Sunday, March 13, 2022

Vojnový konflikt na Ukrajine sa úzko dotýka aj Slovenska. „Informoval som Jeho Eminenciu o aktuálnych krokoch, ktoré v rámci medzinárodného spoločenstva realizujeme na pomoc Ukrajine, ako aj o humanitárnej pomoci, ktorú Slovensko poskytuje ľuďom utekajúcim pred vojnou na naše územie. Skúsenosti z utečeneckej krízy spôsobenej vojnou na Ukrajine len potvrdili, že význam solidarity a európskej spolupatričnosti pri migračných tlakoch je nenahraditeľný,“ zdôraznil predseda vlády. 

Premiér sa stretol s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Viac o téme: Návšteva VatikánPápež FrantišekEduard HegerVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu