Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lengvarský k Ukrajine: Utečencov budú testovať v špeciálnych zariadeniach! Zdravotníkov, ktorí utekajú, oslovíme

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v stredu vydá vyhlášku týkajúcu sa testovania utečencov. Po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

"Hlavný hygienik, ktorý je v súčasnosti na východnej hranici, opatrenie už pripravil. Čaká na ministerstve zdravotníctva na našu kontrolu a schválenie. Malo by vyjsť dnes. V priebehu dnešného dňa bude publikované a budeme sa ním riadiť," povedal. Minister pripomenul, že testovať sa nebude priamo v hotspotoch, ale v zariadeniach, ktoré utečencom poskytujú útočisko. "Samozrejme, bude tam potom z úrovne ÚVZ vykonávaný ďalší dohľad," doplnil.

Dobré správy: Počty COVID pozitívnych klesajú! Vlna OMIKRON je prvýkrát na ústupe (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na hotspotoch zatiaľ pracujú dobrovoľníci, podľa ministra je ich tam vyše 350. Ministerstvo zatiaľ finančnú odmenu nerieši, ale nevylučuje, že v prípade, ak sa situácia dostane do chronického štádia, bude sa ňou zaoberať.

Lengvarský hovoril aj o prevážaní liekov cez hranice. "Spolupracujeme so Štátnym ústavom na kontrolu liečiv. Je na to upravené jedno skladovacie miesto, kde tieto veci budeme zhromažďovať. Po vybavení všetkých formálnych záležitostí tam budeme lieky prevážať v rámci inej humanitárnej pomoci, ktorá zo Slovenska na Ukrajinu pôjde," spresnil.

Zdravotníkov, utekajúcich z Ukrajiny, aktívne oslovíme

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) si vie predstaviť, že ľudia z Ukrajiny, ktorí na Slovensku nájdu útočisko pred vojnovým konfliktom a majú príslušné vzdelanie, by mohli doplniť kapacity zdravotníkov na Slovensku. "Určite ich budeme aktívne vyhľadávať,“ uviedol Lengvarský po stredajšom rokovaní vlády. Dodal, že situáciu uľahčí aj platnosť novely zákona, ktorá umožní od 15. marca udeliť štatút zdravotníckeho pracovníka všetkým pracovníkom zo zahraničia so zdravotníckym vzdelaním vyššieho i nižšieho stupňa.

Minister sa tiež vyjadril k odchodu ukrajinských zdravotníkov pôsobiacich v SR, ktorí sa musia vrátiť na Ukrajinu pre mobilizáciu. Presné čísla má mať Lengvarský od zriaďovateľov zdravotníckych zariadení v priebehu stredy. "Podľa mojich doterajších čiastkových informácií sa to týka pár desiatok lekárov, situácia nie je teda nejako alarmujúca,“ uviedol minister.

Náš zdravotnícky systém je pripravený zvládnuť všetky výzvy spojené s migračnou vlnou z Ukrajiny, uviedol Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Povedal tiež, že v prípade potrebného doplnenia lekárskeho a zdravotníckeho personálu na hraniciach v súvislosti s prichádzajúcimi utečencami má rezort ponuky na pomoc od neziskových organizácií i Európskej komisie. Ministerstvo podľa jeho slov aktuálnu situáciu na hraniciach monitoruje. "Podľa toho, koľko personálu bude treba, budeme tieto organizácie žiadať o pomoc," priblížil.

Utečenci so štatútom majú nárok na zdravotnú starostlivosť ako občania SR

Azylanti a utečenci, ktorí požiadali o štatút dočasného útočiska, majú nárok na takú istú zdravotnú starostlivosť ako ostatní občania SR. "Stávajú sa poistencami štátu," uviedol to minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) po rokovaní vlády. Podľa slov ministra sa čaká na zákonnú úpravu podľa ktorej by mali ľudia, ktorí nemajú žiadny status, nárok na bezodkladnú zdravotnú starostlivosť.

"Čakáme na to, aby sme mohli nemocniciam a iným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti dať jasný príkaz, že v rámci tohto novelizovaného zákona bude môcť byť poskytovaná táto zdravotná starostlivosť," spresnil. Avizoval, že úprava by mala byť predložená na vládu v najbližších dňoch.

Viac o téme: Vladimír LengvarskýVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu