Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Trestné sadzby za marihuanu pre vlastnú spotrebu by sa mohli znížiť: Takáto bude nová výška trestov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Slovensku by sa mohla zaviesť osobitná skutková podstata prechovávania omamnej alebo psychotropnej látky z rastlín rodu konopa pre vlastnú spotrebu za zachovania súčasných množstevných limitov.

Horná hranica trestnej sadzby by v takomto prípade mohla byť jeden, respektíve dva roky. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Zaviesť by sa tiež mala možnosť takzvaného ochranného liečenia.

V prípade zavedenia novej skutkovej podstaty prechovávania marihuany má byť horná hranica trestu jeden rok vtedy, ak by išlo o množstvo, ktoré zodpovedá najviac trojnásobku obvykle jednorazovej dávky na použitie, a to pre osobnú spotrebu. Horná hranica dva roky by mala platiť pre množstvo, ktoré zodpovedá najviac desaťnásobku dávky.

Znížiť by sa mohli aj tresty pri prekročení prechovávania pre vlastnú spotrebu

Znížiť by sa tiež mohli trestné sadzby aj v prípade prechovávania marihuany v množstve prekračujúcom prechovávanie pre vlastnú spotrebu, čiže nad desať dávok. Predkladatelia tak reagujú na prísne trestanie recidivistov. Sadzby by sa mohli zmeniť z troch až desať rokov na tri až sedem rokov. V prípade recidívy by sa zmenili na päť až desať rokov, namiesto doterajších desať až 15 rokov.

Zmeny by sa mali týkať len prípadu prechovávania a len vo vzťahu k látke z rastlín rodu konopa. "Doterajšia úprava vo vzťahu k iným látkam, jedom a prekurzorom a vo vzťahu k dílerstvu zostáva zachovaná," zdôraznili poslanci v návrhu.

Švajčiarsky Lidl začal predávať konope.
Zobraziť galériu (2)
Švajčiarsky Lidl začal predávať konope.  (Zdroj: gettyimages.com, Reprofoto/Lidl Swiss)

V ustanovení o prechovávaní predmetu na výrobu drog, kam sa v praxi niekedy radí i pestovanie rastlín z rodu konopa, by sa mohla odstrániť spodná hranica trestnej sadzby. Doteraz to bol jeden rok. Cieľom je podľa poslancov "umožniť súdom zohľadniť všetky okolnosti každého jednotlivého prípadu a odstrániť neprimeranú tvrdosť zákona".

Ak by páchateľ súhlasil, novela by umožnila súdu uložiť namiesto trestu odňatia slobody ochranné liečenie. Išlo by opäť len o prípady prechovávania omamnej alebo psychotropnej látky z rastlín rodu konopa pre vlastnú spotrebu.

Viac o téme: MarihuanaNovelaZníženieTrestyTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu