Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kupujete v Bratislave byt ako investíciu? Analytici prezradili, ako veľmi sa to (ne)oplatí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Z európskej analýzy maklérskej spoločnosti ProfitLevel vyplýva, že návratnosť investície do bytu na prenájom v Bratislave je dnes o desať rokov kratšia, ako v prípade Prahy. Najlepšie z tohto hľadiska dopadli turistické destinácie na juhu Európy.

Analytici z firmy ProfitLevel skúmali, ako veľmi sa oplatí investovať do bytu v európskych metropolách. Porovnali trhové ceny bytov a nájomné v sedemnástich atraktívnych európskych hlavných mestách a dovolenkových letoviskách vo svojom porovnávači návratnosti bytových investícií. Mestom s najdlhšou návratnosťou je Dubrovník (42 rokov), oveľa lepšie na tom nie je ani Mníchov (38 rokov) či Viedeň (37 rokov). Ako najdrahšie mesto z krajín V4 sa v tomto smere umiestnila Praha (35,5 roka). 

Kupujete v Bratislave byt
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Naopak, z hľadiska investície do bytu na prenájom skončili najlepšie Valencia a Atény (obe 17 rokov), ďalej Marseille (necelých 22 rokov), Barcelona (22,5 roka) a Gran Canaria na Kanárskych ostrovoch (23 rokov). Bratislava s 26 rokmi sa ocitla v strede rebríčka medzi Ľubľanou (25,6 roka) a Milánom (27,5 roka). 

V turistických destináciách sa investícia vráti oveľa skôr ako v strednej Európe

Vysoký rast cien rezidenčných nehnuteľností počas pandémie ovplyvnila aj zmena štruktúry ponuky a dopytu. Jedným z kľúčových faktorov bol dopyt po bytoch ako investícii. Vývoj však nebol vo všetkých atraktívnych európskych mestách a turistických lokalitách rovnaký. Cenovky bytov v strednej Európe rastú už dlhšie výrazne vyšším tempom než ceny nájmov. Rozdiel zvýraznila ešte pandémia v roku 2020, kedy napríklad ceny nájmov na Slovensku dočasne klesli. 

Kupujete v Bratislave byt
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / Jaroslav Novák, Michal Svítok)

"Výsledkom tohto vývoja je, že v strednej Európe je návratnosť bytov dlhšia ako v turisticky atraktívnych krajinách južnej Európy. Na juhu Európe vrátane ostrovov, ako Kréta či Kanárske ostrovy, sa cena investície vráti z prenájmu pomerne rýchlo. A to aj napriek tomu, že hlavná sezóna zaberá len pomerne malú časť celého roka," zhodnotila vývoj hlavná analytička ProfitLevel Lucia Žárska. 

Viac o téme: Nehnuteľnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu