Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Premiér hovoril s Fransom Timmermansom aj o zelených investíciách z plánu obnovy

Eduard Heger a Frans Timmermans Zobraziť galériu (3)
Eduard Heger a Frans Timmermans (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Zelené investície z plánu obnovy, reformy, ako aj zaradenie jadra a plynu medzi dočasne udržateľné zdroje, boli témami piatkového rokovania premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) s výkonným podpredsedom Európskej komisie (EK) zodpovedným za Európsku zelenú dohodu Fransom Timmermansom. Premiér ho tiež informoval o schválených reformách a pripravovaných v plánoch v oblasti životného prostredia.

Premiér prijal podpredsedu Európskej komisie pre Európsku zelenú dohodu Fransa Timmermansa (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Heger ocenil, že EK tento týždeň zaradila jadro a plyn medzi dočasne udržateľné zdroje. "Aj pri tejto téme sme hovorili, že je dôležité zohľadňovať v rámci EÚ východiskové pozície jednotlivých krajín. Slovensko má svoj energetický mix založený vo veľkej miere na jadrových elektrárňach," povedal premiér na spoločnej tlačovej konferencii.

Premiér hovoril s Fransom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Timmermansovi premiér predstavil plán obnovy, ktorý je podľa jeho slov do veľkej miery cestovnou mapou k zelenšiemu Slovensku. "Hovorili sme aj o zelených investíciách, ktoré sa majú z plánu obnovy realizovať, ale aj o potrebe kvalitného vzdelávania o klimatickej zmene," dodal Heger. Ubezpečil Timmermansa, že Slovensko je súčasťou zelenej koalície európskych štátov. Predstavil mu tiež úspechy, ako je napríklad schválenie reformy národných parkov a tiež spustenie zálohovania plastových fliaš a plechoviek.

Premiér hovoril s Fransom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Timmermans ocenil kvalitu spolupráce s Úradom vlády SR. Poukázal na potrebu obnovy domov na Slovensku smerujúcej k nižším cenám energií. Pripomenul tiež, že Slovensko je veľmi industrializovaná krajina a malo by zabezpečiť zníženie potreby zdrojov z iných krajín.

Viac o téme: InvestícieFrans TimmermansEduard HegerPlán obnovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu