Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Prezidentka poverila ministra obrany podpisom zmluvy s USA!

Prezidentka SR Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová už poverila ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) podpísaním obrannej dohody s USA. Poverenie na základe návrhu vlády podpísala minulý piatok (28. 1.). Potvrdil to jej hovorca Martin Strižinec.

Podľa Korčoka vláda ohľadom obrannej zmluvy s USA rozhodla jednomyseľne, robí sa z toho mobilizačná téma

Podľa Korčoka vláda ohľadom obrannej zmluvy s USA rozhodla jednomyseľne, robí sa z toho mobilizačná téma (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prezidentka sa už skôr vyjadrila, že uzavretie dohody podporuje. Avizovala však, že zmluvu ratifikuje iba s interpretačnou doložkou o tom, ako SR zmluvu vykladá. Mala byť súčasťou splnomocnenia.

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany vlády SR a USA už odsúhlasila vláda. Po podpise dokumentu na základe splnomocnenia prezidentky ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou.

Kontroverzia okolo zmluvy

Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Predstavitelia vlády deklarovali, že dohoda neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR.

Opozícia zmluvu kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov.

Známy je už aj dátum podpisu

Podpis dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými sa očakáva vo štvrtok 3. februára. Do USA preto vycestuje slovenská delegácia na čele s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominant SaS). Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Sme veľmi vďační všetkým zodpovedným ľuďom a politikom, ktorí si uvedomujú opodstatnenie a potrebu tejto dohody pre užšiu spoluprácu s naším strategickým partnerom v oblasti obrany a bezpečnosti. Je to zodpovedný krok a silný odkaz o smerovaní Slovenska,“ uviedol Naď.

MIMORIADNE Prezidentka poverila ministra
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister zároveň odmietol spájanie rokovaní a schvaľovania zmluvy s aktuálnou situáciou na hraniciach Ukrajiny a Ruskej federácie. „Súčasné znenie dohody o spolupráci v oblasti obrany je výsledkom niekoľkoročných expertných rokovaní oboch strán, ktorý pripravovali odborníci z viacerých rezortov viac ako štyri roky,“ vysvetlil.

Podpis dohody je podľa ministra zahraničných vecí SR vyjadrením záujmu USA a SR spolupracovať v oblasti obrany za obojstranne dohodnutých podmienok. "Zapadá to do úsilia našich ozbrojených síl zvýšiť obranyschopnosť SR a NATO," uviedol.

Obaja ministri deklarujú, že dohoda plne rešpektuje suverenitu SR, ústavu a právny poriadok SR. Odmietajú, že by vytvárala predpoklad stálej prítomnosti USA alebo umiestnenie jadrových zbraní na území SR. „Dezinformačná kampaň, ktorá sprevádza dohodu, je intenzívna a smeruje na tie najsilnejšie ľudské emócie. Toto strašenie je úplne zbytočné,“ vyhlásil Naď.

Viac o téme: PodpisZmluvaUSAJaroslav NaďZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu