Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Politici spomínajú na obete holokaustu: Miera nenávisti a agresie prekračuje únosné hranice

ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Miera nenávisti a agresie v spoločnosti a na internete prekračuje únosné hranice. Na sociálnej sieti to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.

Mária Kolíková sa pripojila k medzinárodnej iniciatíve #WeRemember

"V koncentračných táboroch zahynuli mnohí Hitlerovi politickí oponenti, celé rómske komunity, hendikepovaní a chorí, ľudia rôznych etník a vierovyznaní, ale o systematické vyhladzovanie celého národa išlo až v prípade Židov," povedala s tým, že holokaust vznikol ako produkt nenávisti a kolektívneho ticha či ľahostajnosti.

"Aj dnes, po niekoľkých desiatkach rokov, sú, žiaľ, útoky voči menšinám, hľadanie nepriateľa, šírenie nenávisti, predsudkov nezriedkavé," podotkla. Kolíková sa v tejto súvislosti pripojila k medzinárodnej iniciatíve #WeRemember, ktorej cieľom je pripomenúť si nevinné obete holokaustu. Tiež apel na boj s antisemitizmom a rasizmom.

Na obete holokaustu nechce zabudnúť ani minister obrany

Na obete holokaustu, ako ani na udalosti, ktoré k nemu viedli, nemôžeme nikdy zabudnúť. Tieto činy netreba zľahčovať, spochybňovať ani popierať. Na sociálnej sieti to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.

"Aj dnes rozprávajú jeden z najkrutejších príbehov poslední preživší a aj z úcty k nim nesmieme tieto činy zľahčovať, spochybňovať, a dokonca popierať," zdôraznil Naď. V tejto súvislosti pripomenul hlavné motto projektu, ktoré dáva jasný odkaz aj v kontexte súčasnej bezpečnostnej situácie vo svete: "Učme sa z minulosti, aby sme ochránili budúcnosť." Vyzdvihuje solidárnosť, nápomocnosť a rešpektovanie sa navzájom.  

Predseda NR SR položil venciek k Pamätníku holokaustu

Je dôležité nikdy nezabudnúť na hrôzy a genocídu, ktorá sa stala počas druhej svetovej vojny. Uviedol to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu pripadajúceho na 27. januára. K Pamätníku holokaustu na Rybnom námestí v Bratislave tiež položil veniec.

VIDEO Predseda NR SR Boris Kollár položil veniec k Pamätníku holokaustu pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu

Predseda NR SR Boris Kollár položil veniec k Pamätníku holokaustu pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Takéto niečo už v našom priestore nechceme. Je veľmi dôležité poukazovať na to, čo sa udeje, ak sa spustí vojna. Dejú sa tam ďalšie zverstvá, trpia nevinní ľudia, ženy, deti a toto nesmieme dopustiť," povedal Kollár. Uviedol, že pri príležitosti medzinárodného dňa bude tiež osvetlený Bratislavský hrad.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN v roku 2005 ako deň spomienky na šesť miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Dátum pripomína 27. január 1945, keď Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau. 

Viac o téme: HolokaustNenávisťAgresiaMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu