Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pravidlá plánovania obrany štátu upraví nová smernica: Schválila ju dnes vláda

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Podrobnosti o plánovaní obrany štátu vrátane súvisiacej dokumentácie, ale aj postup pri plánovaní použitia ozbrojených síl na účely obrany štátu upravuje nová smernica vlády. Kabinet ju schválil v stredu. 

Dokument sa venuje obrannému plánovaniu a plánovaniu použitia Ozbrojených síl SR na účely obrany štátu, mobilizácie ozbrojených síl a hospodárskej mobilizácie na účely obrany štátu podľa osobitného predpisu.

Pravidlá plánovania obrany štátu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Cieľom smernice je vytvorenie podmienok na zladenie uvedených štyroch plánovaní a ich výstupov. To zefektívni vytváranie a tiež použitie ozbrojených síl na základe plánov ich použitia v čase vojny a plánov ich použitia v čase vojnového stavu a ďalších obranných kapacít štátu," uvádza ministerstvo obrany v predkladacej správe.

VIDEO Premiér Eduard Heger sa vyjadril aj k situácii na Ukrajine

Premiér Heger k povinnému očkovaniu: Zaviesť ho môžeme štyrmi spôsobmi, vývoj na Ukrajine je znepokojivý (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ministerstvo obrany má podľa dokumentu napríklad každé štyri roky predkladať vláde dlhodobý plán rozvoja podpory obrany štátu, ktorý určuje dlhodobé ciele a postupy na desať až 15 rokov. Každé dva roky má rezort vypracovať strednodobý plán. 

Plánovanie obrany štátu podľa predkladateľa posilní obranyschopnosť SR a plnenie jej medzinárodných záväzkov v oblasti obrany. Zároveň je aj príspevkom k civilnej pripravenosti a odolnosti štátu. Príslušné plánovania sú harmonizované s plánovacími procesmi Organizácie Severoatlantickej zmluvy a Európskej únie.

Viac o téme: PlánovanieVládaSchváleniePravidláSmernicaObrana štátu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu