Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNE Exšéfa vojenských tajných našli mŕtveho pri Devíne: Vec rieši NAKA aj Lipšic!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Polícia SR - Prešovský kraj)

BRATISLAVA – Siahol si na život? Národná kriminálna agentúra má v uplynulých hodinách riešiť šokujúci prípad. V bratislavskom Devíne, v miestnom kameňolome Slovenského vodohospodárskeho podniku údajne našli nehybné telo bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby Petra Bučku. Na mieste sa údajne nachádzal aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Celé sa to malo stať v utorok popoludní. Petra Bučku, bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby, mal nájsť okoloidúci psíčkar okolo štvrtej poobede. Ako prvá o tom informovala TV JOJ, podľa ktorej na miesto prišli nielen vyšetrovatelia NAKA, ale aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Dva rôzne scenáre

Vyšetrovatelia tak zrejme pracujú s dvomi rôznymi scenármi – alebo išlo o samovraždu, alebo Bučkovi na druhý svet niekto pomohol. Nateraz nie je známe, čo sa presne v kameňolome udialo. Podľa informácií televízie mal muž údajne visieť na strome neďaleko miestneho jazera. Prítomnosť Lipšica má však svedčiť o tom, že podozrenie na inú príčinu smrti, než samovraždu, je silné. 

MIMORIADNE Exšéfa vojenských tajných
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR / Jaroslav Novák)

Rovnako nie je známe, prečo smrť bývalého vysokopostaveného predstaviteľa vojenských tajných vyšetrujú elitní policajti. Obhliadajúci lekár sa mal na mieste činu zdržať viac ako 6 hodín, vyšetrovacie orgány sa na mieste činu zdržali do skorých ranných hodín. Podľa denníka N vyšetruje NAKA prípad ako podozrenie z úkladnej vraždy aj z dôvodu, že Bučka mal zviazané ruky. 

Mŕtvy už od pondelka?

Podľa televízie bol Bučka mŕtvy už od pondelka. Okrem toho mala mať oň už dlhší čas záujem NAKA. A to pre viacnásobné stíhanie nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra. Policajný vyšetrovateľ údajne chcel Bučku predviesť na výsluch, o čom sa exriaditeľ Vojenskej spravodajskej služby mohol dozvedieť. Zatiaľ údajne nie je známe, pre aký prípad. 

Peter Bučka bol riaditeľom vojenských tajných v rokoch 1998 až 1999. V roku sa Vojenská spravodajská služba zlúčila s Vojenským obranným spravodajstvom pod jednu spravodajskú službu s názvom Vojenské spravodajstvo. Bučka bol vedúcim služobného úradu ministerstva hospodárstva v čase, keď mu šéfoval Ľubomír Jahnátek zo Smeru.

Podozrenie z úkladnej vraždy

K prípadu sa vyjadrilo Prezídium Policajného zboru. Tí priniesli bližšie informácie. "Môžeme potvrdiť, že predmetnú trestnú vec vyšetruje vyšetrovateľ NAKA ako podozrenie z úkladnej vraždy. Vo veci bola nariadená pitva. Vzhľadom na súčasné štádium trestného konania nie je možné zatiaľ poskytnúť bližšie informácie," uviedli z prezídia. 

Prokuratúra sa k tejto téme nevyjadruje. "Vzhľadom na to, že v súčasnosti v tejto veci vykonáva úkony vyšetrovateľ NAKA, nebudeme sa k nej vyjadrovať," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Treba si počkať na vyšetrovanie

K smrti exšéfa Vojenskej spravodajskej služby sa vyjadrili aj predstavitelia vlády pred rokovaním. Konkrétne ministri vnútra Roman Mikulec a obrany Jaroslav Naď. 

VIDEO Minister vnútra Roman Mikulec k smrti exšéfa tajných: Treba si počkať na vyšetrovanie

Minister vnútra Roman Mikulec k smrti exšéfa tajných: Treba si počkať na vyšetrovanie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister obrany Jaroslav Naď, že pán Bučka bol tajomníkom. S príchodom Mikuláša Dzurindu ukončil aj pán Bučka pôsobenie vo vojenskom spravodajstve. Od 90. rokov v ňom nerobil. "Evidovali sme, že sa pohyboval v blízkosti skupiny okolo pána Jahnátka a pána Bödöra," povedal na margo vyšetrovania smrti Bučka s tým, že mu je ľuto, že vyhasol ľudský život.

"Prebieha vyšetrovanie, musíme si počkať. Musíme to rešpektovať. Poznal som ho, spred 20 rokov," uviedol minister vnútra Roman Mikulec na margo vyšetrovania smrti exšéfa tajných Petra Bučku s tým, že sa to rieši od včera a vie aj o prítomnosti Daniela Lipšica na mieste činu.

VIDEO Minister obrany Naď k smrti exšéfa tajných: Evidovali sme, že sa pohyboval v blízkosti skupiny okolo pána Jahnátka a pána Bödöra

Minister obrany Naď k smrti exšéfa tajných: Evidovali sme, že sa pohyboval v blízkosti skupiny okolo pána Jahnátka a pána Bödöra (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Správu budeme aktualizovať.

Viac o téme: SmrťVojenská spravodajská službaVojenské spravodajstvoPeter Bučka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu