Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ministri vnútra Slovenska a Česka chcú pokračovať v spolupráci: Hovorili aj o Ukrajine

Stretnutie Romana Mikulca a Víta Rakušana Zobraziť galériu (2)
Stretnutie Romana Mikulca a Víta Rakušana (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Minister vnútra SR Roman Mikulec a jeho český partner Vít Rakušan chcú pokračovať v spolupráci medzi krajinami aj v rámci svojich rezortov. Počas utorkovej návštevy Rakušana v Bratislave hovorili o kooperácii policajných zborov i záchranných zložiek. Český minister ponúkol v prípade eskalácie situácie na Ukrajine tiež pomoc českých policajtov na východnej hranici SR, ktorá je vonkajšou hranicou Schengenu.

Ako priblížil slovenský minister, platná dohoda o spolupráci policajných zborov SR a ČR sa bude rozširovať. Ministri sa chcú zaoberať aj možnosťou spoločných nákupov vybavenia pre políciu. Diskutovali aj o kooperácii hasičských zborov, ale aj horských záchranných služieb.  

Ministri vnútra Slovenska a Česka chcú pokračovať v spolupráci (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Hovorili aj o situácii na Ukrajine

Témou stretnutia bola i situácia na Ukrajine. "Aj v tejto oblasti sme našli spoločnú reč," zhodnotil Mikulec. Hovorí o niekoľkých scenároch opatrení na vonkajšej hranici Európskej únie. Podľa Rakušana musí byť prípadný postup SR a ČR spoločný a opatrenia krajín musia byť v synergii.

Na možný konflikt na ukrajinskej hranici sa pripravujeme na medzinárodnej úrovni (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Rakušan s Mikulcom konzultoval aj nadchádzajúce české predsedníctvo v Rade Európskej únie. "Slovenským partnerom sme navrhli, že pokiaľ by v rámci nášho predsedníctva chceli akcentovať niektoré svoje témy, sme, samozrejme, pripravení ich do našej spoločnej agendy prenášať," vyhlásil predstaviteľ českej vlády.

Ministri sa dohodli tiež na dolaďovaní spoločných stanovísk SR a ČR pred zahraničnými cestami. Rakušan hovorí o forme "akejsi exkluzivity". V programových vyhláseniach slovenskej a českej vlády vidí v oblasti bezpečnosti mnoho prienikov.

Viac o téme: ČeskoSpoluprácaSlovenskoUkrajinaMinistri vnútra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu