Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Najnovšia štúdia priniesla zlé správy: U infikovaných detí vzrástol výskyt nebezpečnej choroby

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Prekonať koronavírus je jedna vec, to, aké bude mať dlhodobé dopady na zdravie však už druhá. Najnovšia štúdia ukázala, aký dopad má na výskyt cukrovky u detí, ktoré sa vírusom nakazili a výsledky sú alarmujúce.

Výskumníci amerického Centra pre kontrolu a prevenciu analyzovali dve veľké americké databázy zdravotných poisťovní a porovnávali údaje detí, ktoré sa vírusom nakazili a tých, ktoré nie. Výsledkom je zistenie, že ľudia do 18 rokov, ktorí prekonali ochorenie Covid-19, majú väčšiu šancu na to, že sa u nich objaví cukrovka prvého alebo druhého typu.

Najnovšie zverejnený výskum nadväzuje na predošlú štúdiu, ktorá k podobným záverom prišla u dospelých ľudí, ktorí koronavírus prekonali.

KORONAVÍRUS Najnovšia štúdia priniesla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Dáta odhalili nárast počtu zistených diagnóz cukrovky u neplnoletých pacientov nakazených koronavírusom. Každý súbor dát však odhalil rôznu mieru rizika výskytu cukrovky u detí. Zhodli sa však v jednom – že ich počet vzrástol. Zatiaľ čo jedny dáta ukázali, že išlo o nárast o 166 percent, druhá skupina dát ukázala nárast o 31 percent.

Cukrovka ohrozuje nielen dospelých.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

„Mechanizmus toho, AKO SARS-CoV-2 môže napomáhať k prejavom cukrovky, je pravdepodobne zložitý a môže sa líšiť podľa toho, či ide o cukrovku prvého alebo druhého typu,“ uviedli vedci. Zdôraznili, že je dôležité pozorovať deti ešte niekoľko mesiacov po prekonaní ochorenia.

Ako uviedli autori výskumu pre americký The Huffington Post, štúdia zdôrazňuje dôležitosť preventívnych opatrení proti Covid-19 vrátane očkovania pre všetky spôsobilé osoby v tejto vekovej skupine.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Na Slovensku je od 22. decembra 2021 možné zaregistrovať na očkovanie deti vo veku od 5 do 11 rokov a to aj bez odporúčania lekára. Už skôr bolo možné očkovať deti od 12 rokov. Podmienkou je, samozrejme, súhlas zákonného zástupcu.

Medzi príznaky cukrovky patrí zvýšený smäd, hlad, časté močenie, strata hmotnosti, únava, bolesť žalúdka, nevoľnosť či zvracanie.

 

Viac o téme: DetiCukrovkaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu