Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rektori sú pobúrení návrhom dotácie pre vysoké školy: Chcú stretnutie s premiérom

Prezident SRK Rudolf Kropil
Prezident SRK Rudolf Kropil (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Rektori vysokých škôl sú pobúrení návrhom rozpisu dotácie pre verejné vysoké školy v tomto roku. Navrhované zníženie dotácie spolu s nárastom cien energií je likvidačné, pretože priamo ohrozuje základný chod univerzít. Tvrdí to Slovenská rektorská konferencia (SRK), ktorá preto žiada predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO) o stretnutie k riešeniu krízového stavu vysokého školstva.

"Medziročný pokles dotácie pre verejné vysoké školy o 27 miliónov eur a deficit z roku 2021 vo výške 18 miliónov eur spolu s odhadom zvýšených nákladov na energie bude predstavovať celkový deficit vo výške viac ako 60 miliónov eur," hovorí prezident SRK Rudolf Kropil.

Zníženie dotácií spôsobí odlev študentov a pedagógov do zahraničia

SRK zdôrazňuje, že slovenské vysoké školy sú dlhodobo podfinancované. Zníženie dotácie spôsobí podľa SRK zvýšenie odlevu študentov a mladých pedagógov a vedcov do zahraničia a bude prekážkou realizácie ohlasovanej reformy. "V súčasnosti neexistuje racionálny dôvod opätovného dramatického znižovania financovania a prehĺbenia útlmu slovenských vysokých škôl," poukazujú rektori.

Rektorská konferencia pripomína, že v dôsledku pandémie, inflácie a energetickej krízy dochádza k nárastu cien komodít a vstupov, ktoré majú vplyv na zabezpečenie prevádzky vysokých škôl. Deje sa to podľa SRK v čase, keď vysoké školy čelia procesu implementácie vnútorného systému zabezpečovania kvality vzdelávania.

"Úsporné opatrenia a finančná nestabilita majú vážne dlhodobé až deštrukčné dôsledky na kvalitu a možnosti vzdelávania na slovenských vysokých školách. SRK požaduje dodatočné zdroje na vykrytie týchto zvyšujúcich sa nákladov," tvrdia rektori.

Viac o téme: StretnutieDotácieRektoriVysoké školyEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu