Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Koho podporí HZDS v prezidentských voľbách? Radičovú ani Gašparoviča nie

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar
Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA)

ZLATÁ - Vládna ĽS-HZDS bude diskutovať o svojom kandidátovi na budúcoročné prezidentské voľby až v druhej polovici tohto roka. Novinárom to dnes povedal predseda strany Vladimír Mečiar. Zároveň zopakoval, že ĽS-HZDS nepodporí vo voľbe hlavy štátu súčasného prezidenta Ivana Gašparoviča alebo opozičnú kandidátku Ivetu Radičovú.

"Mala byť aj dnes rozprava, požiadal som, aby sme o tom nerozprávali. Máme čas," povedal Mečiar po skončení rokovania republikového predstavenstva strany v Zlatej Idke pri Košiciach. Niektorí členovia ĽS-HZDS pritom presadzujú, aby na funkciu prezidenta kandidoval Mečiar. Ten to však zatiaľ odmieta. V minulosti sa o túto funkciu dvakrát neúspešne uchádzal; v roku 1999 prehral súboj s Rudolfom Schusterom a v roku 2004 ho porazil Gašparovič.

ĽS-HZDS by podľa Mečiara mala postaviť do volieb vlastného kandidáta, alebo zrejme nebude podporovať žiadneho z uchádzačov o funkciu. "Buď to bude vlastný kandidát, alebo to nebudú naše voľby," uviedol Mečiar. V minulosti už viackrát vyhlásil, že dobrým prezidentom by bol podľa neho premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico. Predseda vlády úvahy o možnej kandidatúre na prezidenta odmietol.

Najsilnejšia vládna strana Smer v piatok podľa očakávaní oznámila, že v prezidentských voľbách podporí Gašparoviča, ktorý sa pravdepodobne môže tešiť aj na podporu ďalšej koaličnej strany SNS. Súčasnému prezidentovi bude pravdepodobne vo voľbách najviac konkurovať spoločná kandidátka opozície, podpredsedníčka SDKÚ-DS a exministerka práce Iveta Radičová. Okrem SDKÚ-DS jej podporu predbežne vyjadrilo KDH, podľa doterajších vyjadrení politikov sa očakáva, že za ňou bude stáť aj SMK. Prezidenta si Slováci zvolia v priamej voľbe.

Podľa prieskumov verejnej mienky má súčasná hlava štátu najväčšiu šancu byť prezidentom aj po voľbách na budúci rok. Februárový prieskum agentúry MVK ukázal, že Gašparoviča by vo voľbách podporilo 51,9 rozhodnutých respondentov. Radičová má v prieskumoch verejnej mienky zhruba polovičnú podporu akej sa teší Gašparovič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu