Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

HZDS chce kvôli euru znížiť DPH na potraviny

Zdenka Kramplová a Vladimír Mečiar počas zasadnutia republikového predstavenstva strany
Zdenka Kramplová a Vladimír Mečiar počas zasadnutia republikového predstavenstva strany (Zdroj: SITA)

ZLATÁ IDKA - Najmenšia vládna strana ĽS-HZDS chce pre plánované zavedenie eura v budúcom roku diskutovať so svojimi koaličnými partnermi o znížení sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny na šesť percent zo súčasných 19 percent.

Nižšia daň by mala zabrániť zvyšovaniu cien, povedala novinárom počas zasadnutia republikového predstavenstva strany ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová. Ministerstvo financií (MF) však návrh na zníženie DPH odmietlo.

"Je dôležité, aby sme sa touto témou zaoberali, (...) aby potraviny neboli komoditou, ktorá bude problémová," uviedla Kramplová. Strana zatiaľ podľa Kramplovej o možnosti úpravy DPH s ministerstvom financií nerokovala. Nevedela preto spresniť, aký vplyv by mohla mať nižšia daň na príjmy štátu.

"Nie je to rozhodnutie, je to diskusia na túto tému, lebo to súvisí s príjmami štátneho rozpočtu," dodal počas prestávky rokovania predseda strany Vladimír Mečiar. S koaličnými partnermi chce Mečiar o znížení DPH rokovať do konca roka. Nižšia sadzba DPH by sa nemala vzťahovať na všetky potraviny, hnutie však nespresnilo, na ktoré výrobky má platiť. Podľa podpredsedu strany Miroslava Jureňu bude výber položiek komplikovaný.

"Ministerstvo financií o takomto návrhu neuvažuje," povedal ČTK hovorca úradu Miroslav Šmál. Zníženie DPH na potraviny by podľa neho malo negatívny dopad na štátny rozpočet rádovo v miliardách korún v závislosti od rozsahu okruhu produktov, na ktoré by sa vzťahovala. "Momentálne je to neprijateľné, navyše keď musíme znižovať deficit verejných financií," doplnil Šmál. Verejný schodok potrebuje Slovensko postupne znižovať pre snahy o prijatie eura od januára 2009.

Na Slovensku platí jednotná daň z pridanej hodnoty vo výške 19 percent na väčšinu tovarov a služieb; na lieky, zdravotné pomôcky ako aj knihy už súčasný kabinet Roberta Fica presadil pokles DPH na desať percent. Sadzbu dane zjednotila na 19 percent bývalá vláda Mikuláša Dzurindu v rámci daňovej reformy. Jedným z dôvodov bolo zjednodušenie a sprehľadnenie daňového systému, ktorý by sa po pristúpení k rôznym výnimkám mohol opäť skomplikovať.

ĽS-HZDS dnes tiež zvolila tretieho podpredsedu. Novým členom vedenia strany, ktorý bude mať na starosti sociálne veci, sa stal štátny tajomník ministerstva práce Peter Sika. Vo funkcii podpredsedov sú okrem neho Milan Urbáni a bývalý minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. Širšie vedenie ĽS-HZDS rokovalo aj o silnejšej podpore poľnohospodárstva, ktoré podľa Jureňu počas predchádzajúcej vlády Mikuláša Dzurindu prišlo o 22 miliárd korún.

Dnešné republikové predstavenstvo strany sa stretlo v Zlatej Idke. Práve na tomto mieste predseda strany Vladimír Mečiar pred 15 rokmi vyhlásil, že ak HZDS vyhrá v roku 1994 voľby na Slovensku všetko prevalcuje. Po víťazstve hnutia sa krajina dočasne dostala do izolácie, čo ovplyvnilo aj jej snahy vstúpiť do Európskej únie a NATO.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu