Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kiskova daňová kauza je zo strany polície ukončená: Vyšetrovateľ, ktorý ho obvinil, kariérne postúpil

Exprezident Andrej Kiska
Exprezident Andrej Kiska (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Polícia po vyše dvoch rokoch ukončila vyšetrovanie kauzy bývalej hlavy štátu Andreja Kisku. Vyšetrovateľ NAKA ho v decembru 2019 obvinil z páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Exprezident Andrej Kiska vypovedal na polícii

archívne video

Andrej Kiska bol vypovedať na polícii v súvislosti so zverejnenými videami o pozemkoch

Základom daňovej kauzy exprezidenta je otázka, či mohla spoločnosť KTAG zaúčtovať do účtovníctva náklady spojené s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami. Pokračujúceho zločinu daňového podvodu sa mal Kiska dopustiť v rokoch 2013 a 2014 ešte v pozícii konateľa spoločnosti KTAG. 

Andrej Kiska stále čelí obvineniu: Výsluch na NAKA! Ide o politickú kauzu, tvrdí exprezident

Vyšetrovateľ vyčíslil, že KTAG mohla svojím konaním spôsobiť škodu za takmer 156-tisíc eur. Prípadom sa orgány zaoberali napriek tomu, že štát spoločnosti neoprávnenú vratku DPH nevyplatil. Vyšetrovateľa, ktorý Kisku obvinil, povýšili. Informáciu priniesol portál hnonline.sk

Podľa exprezidenta však ide o politický proces. "Ide o politický proces. Vyšetrovateľ ani prokurátor sa nezmenili. Sú to tí, ktorí nastúpili ešte za starých čias," povedal Kiska ešte v marci, keď vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre. 

Vyšetrovateľa povýšili

Kiska žiadal aj výmenu vyšetrovateľa Roberta Hrušovského, k čomu nakoniec aj došlo. Podľa informácií portálu však nie z dôvodu podozrení, že by konal na niečí pokyn, ale preto, lebo ho povýšili. Stalo sa tak v rámci očisty, ktorú po nástupe do funkcie sľuboval dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran.

Hrušovský teraz vedie pobočku na východe Slovenska. Dôvody, pre ktoré Hrušovského povýšili, polícia nespresnila. "Vedenie Národnej kriminálnej agentúry nebude komentovať personálne záležitosti cez médiá," povedala pre portál hovorkyňa Andrea Dobiášová. 

Viac o téme: VýpoveďDaňové podvodyAndrej KiskaNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu