Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

PANDEMICKÁ POMOC Drahé autá aj finančná hotovosť: Úradníčky z Pezinka majú byť súčasťou zločineckej skupiny!

Špecializovaný trestný súd v Pezinku
Špecializovaný trestný súd v Pezinku (Zdroj: FOTO TASR - Jakub Kotian)

PEZINOK - Dve zamestnankyne Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Pezinku vzali do väzby. Úrad práce v Pezinku bol minulý rok zlatou baňou pre podvodníkov, ktorí si nechávali vyplácať pandemickú pomoc.

archívne video

Minister práce nevie o konkrétnych prípadoch zneužívania pandemickej pomoci, nevylučuje však, že sa to mohlo stať (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku poslal ešte začiatkom decembra do väzby dve úradníčky z Pezinka. Podľa televízie JOJ sudca uvádza, že pracovníčky úradu práce boli súčasťou organizovanej skupiny. Škoda, ktorú spôsobili, siaha k štrnástim miliónom eur. 

Dve zamestnankyne Úradu práce v Pezinku vzali do väzby: Obvinené podali sťažnosť

Zamestnankyne sú obvinené v kauze poskytovania pandemickej pomoci cez pezinský úrad práce. Financie mali rozdávať v rozpore s internými predpismi bez splnenia požadovaných náležitostí a podmienok na čerpanie príspevku. Spracovali žiadosti a platobné poukazy na rôzne podozrivé aj nefunkčné obchodné spoločnosti. 

Z písomného rozhodnutia sudcu o väzbe dvoch z nich vyplýva, že pomoc neoprávnene dostalo 37 firiem. Sumy, ktoré im vyplatili, sa pohybovali od zhruba 70 000 eur až po trištvrte milióna. Podĺa všetkého mali byť úradníčky súčasťou organizovanej zločineckej skupiny. Jedna z obvinených úradníčok mala prideľovať žiadosti ďalším kolegyniam, čo odôvodňovala tak, že nefungovala podateľňa. Zároveň si časť nechala pre seba, kde následne spracovali platobné poukazy. Podľa anonymizovaného rozhodnutia o väzbe mal Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na základe týchto poukazov vyplatiť finančné príspevky na vopred určené bankové účty, ktoré sa opakovali u rôznych žiadateľov. 

Jazdili na drahých autách

Z rozhodnutia o väzbe ďalej vyplýva, že dve úradníčky, ktoré súd poslal do väzby, jazdili na drahých autách, ktoré boli evidované na príbuzných. Vyšetrovatelia u nich našli aj hotovosť, avšak o nej úradníčky hovorili, že ju mali prichystanú na oslavu Vianoc.

Ďalšia referentka ale priznala, že si vytvorením poukazov chcela privyrobiť. Za prevod 450-tisíc eur dostala od kolegyne štyritisíc eur. "Jej obálku nechala v kancelárii a povedala, že XY ti posiela papieriky. V obálke boli stoeurové bankovky. Peniaze má jej dcéra a je ich ochotná vydať do trestného konania," cituje televízia rozhodnutie.

Viac o téme: Zločinecká skupinaúradníčkyPezinokPandemická pomoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu