Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Mikasov úrad vydal nové vyhlášky: Uvoľňovanie pre športovcov aj knižnice, šéf úradu ale vyzýva na zdržanlivosť

Ján Mikas Zobraziť galériu (4)
Ján Mikas (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Je tu piatok a s ním ďalšie uvoľňovanie opatrení po "požehnaní" Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktorý vedie hlavný hygienik Ján Mikas. Ten však aj popri uvoľňovaní ľudí a širokú verejnosť upozorňuje, že tieto kroky rozhodne neznamenajú príchod "dobrých časov" a naďalej máme byť opatrní.

archívne video

Pandémia je globálna, kým nebude bezpečný celý svet, nebudeme v bezpečí ani my (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Výnimka pre tréningy registrovaných športových klubov i florbalovú extraligu

Výnimku zo zákazu hromadných podujatí budú mať od 17. decembra tréningy športových klubov registrovaných pod športovými zväzmi, pričom všetci účastníci budú v režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, zverejnenej vo vestníku vlády SR.

Mikasov úrad vydal nové
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

V rámci rozšírenia povolení pre prevádzky sa v režime OP môžu otvoriť vonkajšie športoviská. K povoleným podujatiam profesionálnych športových súťaží pribudne od 17. decembra aj florbal a extraligové súťaže mužov i žien. "Povoľujú sa hromadné podujatia nevyhnutné na výkon činnosti športových reprezentácií SR so súhlasom ministerstva školstva vydanom po 17. decembri 2021," dodal ÚVZ.

Povolené profesionálne súťaže vrátane medzinárodných  (futbal, hokej, basketbal, volejbal, hádzaná a po novom florbal), sa môžu hrať len bez divákov, platí povinné testovanie hráčov a členov organizačného tímu, ktorí nie sú očkovaní alebo neprekonali COVID-19. Výnimku zo zákazu majú i hromadné podujatia nevyhnutné na činnosť karanténnych tréningových centier pre vrcholový šport schválených Ministerstvom zdravotníctva SR a Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Od piatka sa môžu otvoriť múzeá, galérie i knižnice

Povolenie pre otvorenie prevádzok bude v režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19) platiť od 17. decembra aj pre múzeá, galérie, výstavné siene a knižnice. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, zverejnenej vo vestníku vlády SR.

Mikasov úrad vydal nové
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

V prípade múzeí, galérií a výstavných siení sú povolené výlučne individuálne prehliadky s kapacitným obmedzením jedna osoba na 25 m2. Zbierkotvorné inštitúcie môžu byť otvorené v čase 05.00 - 20.00 h, teda v čase, v ktorom neplatí zákaz vychádzania, schválený v utorok (14. 12.) vládou.

Mikas vyzýva verejnosť, aby neprepadali ilúzii a vidine lepších časov

Neprepadajme ilúzii, že ak sa uvoľňujú opatrenia, tak prichádzajú lepšie časy a môžeme stratiť ostražitosť, vyzýva hlavný hygienik SR Ján Mikas. Pripomína, že epidemiologická situácia je stále veľmi vážna, a to aj napriek tomu, že pozorujeme jej zlepšenie v niektorých parametroch. Stále totiž nie je jasné, ako sa bude v populácii správať variant nového koronavírusu omikron.

Mikasov úrad vydal nové
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Preto sa opäť obraciame na verejnosť a ešte raz dôrazne žiadame, aby sa obyvatelia zamysleli nad každou osobnou návštevou povolenej prevádzky a hromadného podujatia. Zvažujte, či sa napríklad tovar nedá z uvedenej predajne objednať online, alebo či sa nedá zvoliť čas, keď je v prevádzkach či na povolených podujatiach menej ľudí," konštatuje Mikas vo výzve, ktorú poslal Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Opätovne zdôrazňuje nevyhnutnosť chrániť sa v interiéroch respirátormi. Apeluje tiež na udržiavanie dostatočných odstupov od iných ľudí a pripomína dezinfikovanie rúk. Odporúča zároveň vopred si premyslieť nákupy a kupovať radšej naraz viac vecí, než sa opakovane vracať do obchodu.

Výzva aj pre prevádzkovateľov

Výzva smeruje nielen na verejnosť, ale aj na prevádzkovateľov. Tých žiada, aby k dodržiavaniu nastavených podmienok pristupovali zodpovedne. Dbať by mali na dôsledné dodržiavanie kapacitných obmedzení, pravidelné vetranie a dezinfekciu plôch. Dohliadať by mali tiež na riadne prekrytie horných dýchacích ciest a dodržiavanie rozstupov vo svojom zariadení či prevádzke.

Viac o téme: OpatreniaKoronavírusJán MikasHromadné podujatiaOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu