Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

SRK sa musí s novým znením návrhu vysokoškolského zákona ešte dôkladne oboznámiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovenská rektorská konferencia (SRK) sa musí s novým znením návrhu vysokoškolského zákona, ktorý predstavil vo štvrtok (9. 12.) štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Ľudovít Paulis, ešte dôkladne oboznámiť. Ako uviedol prezident SRK Rudolf Kropil, je potrebné, aby sa o zmenách zrealizovala interná diskusia v orgánoch a prípadne pracovnej skupine, ktorá dostala od členov SRK na to mandát.

Z doterajších vyjadrení štátneho tajomníka rezortu školstva podľa SRK vyplýva, že v návrhu novelizácie vysokoškolskej legislatívy pribudli ustanovenia na podporu internacionalizácie  vysokých škôl či ustanovenia na postihovanie akademického podvodu.  "Uvedené doplnenia sú v prospech otvorenia sa vysokých škôl a zvýšenia ich kvality. Naopak, naše zásadné pripomienky týkajúce sa  inštitucionálnej autonómie a samosprávneho riadenia vysokých škôl,  ktoré žiadali zachovať súčasné samosprávne orgány a ich kompetencie, neboli akceptované. MŠVVaŠ SR naďalej presadzuje obmedzenia ekonomickej samosprávy verejných vysokých škôl v prospech správnej rady, ktorá má mať vplyv aj na organizačnú, personálnu a v konečnom  dôsledku aj akademickú samosprávu," priblížil Kropil. Ako poukázal, hoci návrh kreovania správnej rady bol upravený, aby vylúčil "politizáciu", naďalej v ňom podľa neho pretrvávajú nejasnosti a zavádzajú sa také pojmy, ktoré nemajú oporu v právnom poriadku.  

SRK sa vyjadrí v nasledujúcich dňoch

Pre celkové zodpovedné posúdenie nových návrhov je však podľa slov prezidenta SRK potrebné, aby sa s nimi akademická obec najprv oboznámila a prerokovala ich. K predloženému novému zneniu novelizácie vysokoškolskej legislatívy sa preto SRK vyjadrí až v nasledujúcich dňoch.

 "Akékoľvek reformy nie je možné realizovať bez finančnej podpory. Preto je otázna zmysluplnosť a cieľ vlády SR krátiť rozpočet vysokých škôl v roku 2022 o ďalších viac ako 27 miliónov eur. Osobitne upozorňujem na pretrvávajúce nedostatočné platové  ohodnotenie zamestnancov rezortu školstva, osobitne vysokých škôl,  ktoré je nekonkurencieschopné v porovnaní s okolitými krajinami či priemerom EÚ a OECD, či aktuálny nárast nákladov napríklad energií na prevádzku," uzavrel Kropil.

Na najbližšie rokovanie vlády ide upravený návrh reformy vysokých škôl

Štátny tajomník ministerstva školstva vo štvrtok (9. 12.) informoval, že na najbližšie rokovanie vlády ide upravený návrh reformy vysokých škôl, pričom do zákona zapracovali viaceré zásadné pripomienky. Ide napríklad o povinnosť verejného vypočutia kandidátov pri voľbe členov správnej rady, schvaľovanie kandidáta na rektora volebným zhromaždením nadpolovičnou väčšinou členov zhromaždenia či zverenie schvaľovania niektorých riadiacich procesov do právomocí akademického senátu.  

Viac o téme: ZákonVysoké školySlovenská rektorská konferencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu