Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čaputová KRITIZUJE vládu: Premiér musí prevziať zodpovednosť! Koalícia nevie prijať ani jedno opatrenie bez sporov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, KP SR, Getty Images)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes stretla s premiérom Eduardom Hegerom. Predsedovi vlády adresovala silné slová. Žiada ho, aby prevzal zodpovednosť. Vláda podľa nej nevie prijať ani jedno opatrenia bez hádok.

Prezidentka Čaputová požiadala premiéra, aby prevzal zodpovednosť a vložil sa do riešenia problémov, ktoré sú príčinou slabého výsledku v boji s pandémiou koronavírusu a chaosu pri prijímaní reforiem. Uviedla to po štvrtkovom stretnutí s predsedom vlády v Prezidentskom paláci.

Premiér musí podľa Čaputovej prevziať zodpovednosť: Koalícia si hádže pod nohy polená, na ktorých sa potkýname (Zdroj: Kancelária prezidentky SR)

Koalícia nevie prijať ani jedno opatrenie bez sporu

Hovorili spolu o aktuálnej situácii na Slovensku v kontexte jeho vlády. „Sme v situácii, kedy si už nemôžeme dovoliť sledovať nekonečné politické súboje, ktoré nemajú víťaza, iba porazených,” povedala v reakcii na videu prezidentka. „Všetci sme svedkami, že koalícia nevie prijať prakticky ani jedno opatrenia bez toho, aby sa nestalo predmetom vnútrokoaličného sporu alebo hrozby rozpadu koalície,“ uviedla. 

Čaputová KRITIZUJE vládu: Premiér
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Lídri si hádžu pod nohy polená, na ktorých sa potkýna celá krajina

Vláde sa podľa prezidentkiných slov nedarí nachádzať dohodu na opatreniach v čase a v miere, v akej to žiadajú odborníci. „Koaliční partneri si hádžu pod nohy polená a potkýna sa na nich celá krajina. Je ilúziou myslieť si, že ľudia môžu dôverovať prijímaných rozhodnutiam, keď ich spochybňujú samotní členovia vlády,“ zhodnotila. 

VIDEO Prezidentka už v jednom emotívnom prejave upozornila na problémy, ktorým čelíme v pandémii

Emotívny prejav prezidentky Čaputovej: Boj s COVIDOM prehrávame! Potrebujeme lockdown (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Sme v kríze

Na osobnom stretnutí preto Hegera požiadala, aby prevzal plnú zodpovednosť a vložil sa do riešenia problémov. Prezidentka pripomenula, že už druhý týždeň sme najhorší na svete v počte infikovaných na počet obyvateľov. „Stále pritom nemáme schválený rozpočet a navýšenie platov zdravotníkov je podmienené dohodou na zmene ďalších zákonov a aj Ústavy. Sme v kríze a o to silnejšie líderstvo potrebujeme. Keď ide o osud Slovenska a životy jeho obyvateľov, nič iné nemôže mať prednosť,“ dodala.  

Odlišné pohľady sú podľa Hegera prirodzeným následkom zložitej situácie

Premiér Eduard Heger si vypočul názor prezidentky Zuzany Čaputovej. "Situácia je však natoľko zložitá a vypätá, že odlišné pohľady na riešenia sú toho prirodzeným následkom. Na druhej strane si premiér, rovnako, ako pani prezidentka, myslí, že koalícia by mala postupovať v prípade pandémie spoločne a nachádzať stanoviská s nižšou intenzitou konfliktov, čo dokonca platí aj pre opozíciu," uviedla v stanovisku hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková. 

Premiér v tejto súvislosti vyzýva opozíciu, aby prestala pri téme COVIDU bojovať s vládou, ale pridala sa zachraňovať životy. "Dnes je nevyhnutné prinášať jednotu a zmierňovať napätie v spoločnosti, v čom zohrávajú ústavní činitelia kľúčovú rolu," dodala hovorkyňa. 

Viac o téme: KoalíciaKoronavírusZuzana ČaputováEduard HegerAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu