Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KORONAVÍRUS Povinné očkovanie je v niektorých krajinách realitou: Na Slovensku záujem o vakcínu rastie

Očkovanie na Slovensku
Očkovanie na Slovensku (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Povinné očkovanie vybraných skupín obyvateľstva proti ochoreniu COVID-19 je v niektorých krajinách už realitou. Diskusie o tejto téme sa uskutočňujú na expertnej úrovni už i na Slovensku. Potvrdila to hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

"Seniori sú najohrozenejšou skupinou s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, čo dokazujú aj dáta z nemocníc. V súčasnosti stále nie je veľká časť z nich chránená vakcínou, čo vedie k zbytočným hospitalizáciám a k ešte zbytočnejším úmrtiam," zdôraznila Eliášová.

Pripomenula, že vakcinácia je najúčinnejšou ochranou pred ťažkým priebehom ochorenia. Podľa jej slov to potvrdzujú aj dáta z piatka 19. novembra, keď bolo na umelej pľúcnej ventilácii až 88,6 percenta pacientov nezaočkovaných.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v sobotu uviedol, že o povinnom očkovaní pre seniorov aktuálne diskutuje s právnikmi či s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Zároveň nevylúčil aj plošné povinné očkovanie na Slovensku. Momentálne vedie diskusie o tom, či by boli tieto kroky v súlade s Ústavou SR. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Záujem o očkovanie proti koronavírusu rastie

Záujem o očkovanie proti ochoreniu COVID-19 rastie. Počas piatka (19. 11.) sa prvou dávkou vakcíny dalo zaočkovať najviac ľudí za posledné štyri mesiace. Uviedlo to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na sociálnej sieti.

"V piatok bolo podaných 7310 prvých dávok očkovania, najviac za posledné štyri mesiace," spresnil rezort. Spolu ju má 2.573.797 ľudí. Druhou dávkou vakcíny zaočkovali za predchádzajúci deň 2362 ľudí, spolu ju dostalo na Slovensku 2.333.636 osôb. Treťou dávkou je aktuálne zaočkovaných 267.940 ľudí.

V súčasnosti je možné sa dať zaočkovať na vybraných miestach aj bez registrácie. Od 26. októbra sa zároveň spustila registrácia na tretiu dávku pre ľudí nad 55 rokov, ale aj pre pacientov s chronickým ochorením či osoby s rizikovou prácou. Nahlasovať sa na ňu môžu aj ľudia nad 18 rokov. Rezort však avizoval, že by chcel, aby tretiu dávku dostali ako prvé najohrozenejšie skupiny.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu