Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Podľa strany PS musíme čo najskôr zaviesť povinné očkovanie: Toto tvrdí ústavný právnik

Peter Kresák
Peter Kresák (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Aktuálna pandemická situácia už neumožňuje krajine čakať a váhať, Slovensko musí čo najskôr zaviesť povinné očkovanie pre celú dospelú populáciu. V stanovisku to uviedol riaditeľ komunikačného oddelenia mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Radovan Choleva.

"Povinné očkovanie obyvateľstva už nie je o názore, ale o nevyhnutnosti a zodpovednosti voči očkovaným, neočkovaným, ekonomike, ale aj našim zdravotníkom a zdravotníčkam," reagovala strana. Vládu preto vyzvala, aby bezodkladne zaviedla povinné očkovanie.

"V súčasnosti máme rekordné počty pozitívne testovaných, stúpajúce počty hospitalizovaných a, žiaľ, aj mŕtvych. Okrem toho sa však prestáva vykonávať aj necovidová medicína, zatvárajú sa podniky a čakajú nás ďalšie lockdowny," dodala strana.

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) v sobotu uviedol, že o povinnom očkovaní pre seniorov aktuálne diskutuje s právnikmi či s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Zároveň nevylúčil aj plošné povinné očkovanie na Slovensku. Momentálne vedie diskusie o tom, či by boli tieto kroky v súlade s Ústavou SR. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Povinné očkovanie je nielen možné, ale aj ústavne konformné, tvrdí Kresák

V situácii, v ktorej sa Slovensko v súčasnosti nachádza, je povinné očkovanie nielen možné, ale aj potrebné a ústavne konformné. Uviedol to ústavný právnik a bývalý politik Peter Kresák. "Mám pri tom na mysli najmä pozitívny záväzok štátu chrániť životy a zdravie svojich občanov. Či je lepšie plošné povinné očkovanie alebo očkovanie podľa vekovej skupiny, je odborná otázka, na ktorú musia odpovedať odborníci," vysvetlil Kresák.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu