Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Meteorológovia vydali výstrahy: Na západe i východe bude veterno, viditeľnosť zhorší hmla

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V Bratislavskom kraji, v Trnave i na horách môže byť v piatok veterno, východné Slovensko potrápi hmla. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Na horách nad pásmom lesa môže dosiahnuť vietor v nárazoch 110 až 125 kilometrov za hodinu, v priemere to môže byť od 70 do 85 kilometrov za hodinu. SHMÚ pripomína, že takáto rýchlosť vetra môže predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre turistiku a horolezectvo. Na západnom Slovensku môže vietor dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu, priemerná rýchlosť vetra môže dosiahnuť 45 až 50 kilometrov za hodinu. Spôsobiť môže škody menšieho rozsahu.ň

Výstrahy na 19.11. 2021
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstrahy na 19.11. 2021
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

V Prešovskom a Košickom kraji a tiež v okresoch Brezno, Revúca a Rimavská Sobota v Banskobystrickom kraji sa môže tvoriť hmla s dohľadnosťou 50 až 200 metrov.

Výstrahy na 19.11. 2021
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na zníženú viditeľnosť v niektorých lokalitách upozorňuje vodičov aj Slovenská správa ciest (SSC) na svojom portáli zjazdnost.sk. Hmla s dohľadnosťou do 50 metrov je v okolí Ludvíkovho dvora. Na hmlu s dohľadnosťou do 100 metrov si treba dávať pozor lokalitách Trebišov, Hanušovce nad Topľou, Vranov nad Topľou, Vajkovce, Kráľovský Chlmec, Holčíkovce a Sečovce. Podľa SSC sú zároveň zjazdné všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území SR. Zjazdné sú tiež cesty I., II. a III. triedy, ako aj horské priechody.

Viac o téme: VietorHmlaVýstrahaPočasie SHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu